Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Najmanji od svih lovačkih pasa možda ima kratke noge ali ima veliku ličnost.

Ne dozvolite da vas Jazavičar zavara. On je možda, kao što bi legendarni književni kritičar i duhoviti novinar H.L. Menhen rekao, „pola psa visok i pas i po dugačak“, ali ova niska rasa pasa je dovoljno snažna da napadne i savlada jazavca. U stvari, to je ono što ova rasa radi i kako je dobila ime (Dachshund; Dachs znači jazavac, hund znači pas).

Bez obzira na njihovu veličinu, Jazavičari su divan dodatak svakoj porodici, zbog čega su rangirani u blizini vrha najpopularnijih pasa još od 1950-ih. Njihov simatičan izgled i živahna dispozicija inspirisale su mnoge nadimke za ovu rasu, uključujući i hot dog pas, pas viršla i slične.

Nećete izdržati a da se ne osmehnete kada pogledate samouverenog Jazavičara, koji ponosno nosi svoje dugo, mišićavo telo na kratkim nogama i njegovu izduženu uzdignutu glavu sa smelim i inteligentnim pogledom u očima. Zbog svog komičnog izgleda, Jazavičari su dugo bili omiljena tema karikaturista i proizvođača igračaka. Ali njihov izgled je razvijen za mnogo ozbiljnije i praktičnije razloge. Njihove kratke noge im pomažu da kopaju i manevrišu kroz tunele, pa čak im pomažu i u borbi sa jazavcima i drugim životinjama, dok u njihovim velikim grudima ima dosta mesta za “srce” koje je potrebno za borbu. Jazavičari su hrabri ali mogu biti pomalo tvrdoglavi, i imaju nezavisan duh, posebno kada je u pitanju lov.

 

jazavicar

 

Kod kuće, razigrana priroda Jazavičara izlazi na videlo. On voli da bude blizak sa vama i da vam pomogne oko raznih stvari, kao što je “vezivanje” cipela. Zbog svoje inteligencije, on često ima svoje ideje za  pravila ponašanja kada je vreme za igru a koja vam se često neće svideti. Jazavičari su poznati kao živahni psi i neko ko uživa u jurnjavi za drugim manjim životinjama, pticama ili igračkama.

Kada se govori o standardu za ovu rasu, on bi trebao da izgleda ovako: “Jazavičar je pametan, živahan pas, istrajan u radu iznad i ispod zemlje, hrabar do tačke prenagljenosti, sa svim čulima dobro razvijenim. Bilo kakvo ispoljavanje stidljivosti je ozbiljna mana.”

Sa svojim dugim leđima, Jazavičar se može lako povrediti ako ne postupate pravilno sa njim. Odredite pravilo da mala deca mogu samo da drže ili maze Jazavičara ukoliko sede na podu. Uvek učite decu kako da priđu i dodirnu psa, i uvek nadgledajte njihovu interakciju kako bi sprečili eventualne povrede na obe strane. Niti jedan pas ne bi trebao ostati bez nadzora ukoliko je u blizini deteta.

Jazavičar je svestran pratilac. Sa svojim različitim veličinama, bojama i vrstama dlake, i ličnosti, može se naći Jazavičar koji odgovara skoro svakome.

Bitne informacije
Visina: 20 do 27 centimetara
Težina: 7do 14 kilograma
Životni vek: 12 do 15 godina