Izraelski ovčar

Ova rasa je živi portret rano pripitomljenih pasa.

Izraelski ovčar je pas lutalica koji je preživeo u pustinjskom regionu Izraela hiljadama godina. Veruje se da su ovu rasu koristili Jevreji u biblijska vremena kako bi čuvali stada i privremena staništa. U Evropi i Severnoj Americi oni su psi pratioci i takmiče se u sportovima za pse kao što su usaglašenost, agilnost i poslušnost.

Izraelski ovčari su oprezni, posvećeni i poslušni psi. On je rezervisan prema strancima, često može da bude stidljiv ili agresivan i veoma teritorijalan. Njegova teritorijalnost, koja počinje da stiče oko druge godine života, čini ga odličnim pas čuvarem. On će sigurno zalajati kada neko pokuca na vrata i povući će se kada je siguran da je situacija pod kontrolom. To je sve pod pretpostavkom da vas vidi kao vođu čopora. Ako vas kojim slučajem ne vidi kao takvog, on će sam početi da donosi odluke ko je dobrodošao u vaš dom a ko ne. Morate biti spremni i sposobni da budete lider kada živite sa Izraelskim ovčarom.

 

canan

 

Ovoj rasa zahteva opširnu socijalizaciju – izloženost različitim ljudima, mestima, zvucima i iskustvima – i to ne samo u prvih nekoliko meseci života, već nekoliko godina, možda i ceo život. Pas koji je bio izložen različitim ljudima i situacijama dok je bio jos mlad biće manje pod stresom kada odraste i manje je verovatno da će preterati u reakciji kada se suoči sa nekom novom osobom.

Izraelski ovčari su nežni sa decom, odani i zaštitnički nastrojeni. Uvek naučite decu kako da priđu i dodirnu pse, i uvek nadgledajte sve interakcije između psa i male dece kako bi se sprečile neželjene posledice na obe strane. Naučite svoje dete da nikada ne prilazi psu dok jede ili spava, ili da pokuša da mu oduzme hranu dok jede. Niti jedan pas, bez obzira koliko prijateljski raspoložen bio, nikada ne treba ostati sam sa detetom bez nadzora odrasle osobe.

Bitne informacije
Visina: 48 do 61 centimetara
Težina: 16 do 25 kilograma
Životni vek: 12 do 15 godina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *