Iznenadićete se koja rasa pasa najčešće napada ljude

Ljudi odavno imaju predrasude prema nekim rasama pasa, smatrajući ih izuzetno opasnim i agresivnim. Sudeći prema istraživanju siguravajuće kuće za ljubimce “Animal Friends”, najviše šanse imate da budete izgriženi od strane labradora, omiljenog ljubimca kojeg bi poželjela svaka porodica.

Odmah iza labradora nalaze se nemački ovčari, bul terijeri i škotski ovčari. Jedan od razloga zašto je najviše ujeda labradora je i činjenica da su oni prilično popularani kao kućni ljubimci, tako da ih srazmjerno ima više od svih ostalih rasa.

U istraživanju koje je sprovela osiguravajuća kuća, a prenio Independent, stoji i da su najčešće žrtve psećih napada poštari i razni dostavljači, što potvđuje stari kliše iz mnogih filmova i skečeva.

Pored toga, muškarci su mnogo češća meta napada, nego žene.

Psiholog za životinje, doktor Rodžerr Magford, dao je nekoliko saveta za poštare, ali i sve druge o tome kako da izbegnete napad psa:

– Najbolje je da se što pre sprijateljite s psom. Ako poštar i pas dobro započnu odnos, biće prijatelji do kraja života. Psi jako dobro “prokljuve” ljude – kaže Magford koji je izjavio da psi i te kako osete ako je osoba preplašena.

– Vrlo je istinito da psi mogu “nanjušiti strah”. Način na koji se krećemo i način na koji mislimo “iskomunicira” govorom tela sa psom.Magford je objasnio i zašto su muškarci češće meta napada:

– Veće su šanse da će muškarci biti agresivniji i braniti se, što može pogoršati stvari i razjariti psa. Pravo je čudo je da nemamo više ugriza, s obzirom na to da psi na porodicu s kojom žive gledaju kao na svoj čopor koji moraju da zaštite – zaključio je Magford.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *