Želite psa? Raspitajte se da li je taj pas za vas?

Pre nego što odlučite da nabavite štene, morate sebi da postavite neka važna pitanja i da nađete odgovor na njih. Nažalost, većina ljudi štene nabavlja „na brzaka”, dobija na poklon ili kupuje detetu, dan-dva pred rođendan.
Deca predškolskog uzrasta psa smatraju igračkom i ne očekujte od njih da preuzmu odgovornost oko šteneta. Međutim, starija deca već bi mogla makar delimično, da brinu o malom ljubimcu. Štene može kod deteta da razvije osećaj plemenitosti i odgovornosti i druželjublje.

Pitanja i saveti

Budući vlasnici obično su u dilemi da li da nabave rasnog psa ili mešanca? Odgovor je – vaša volja. I jedan i drugi isto pružaju ljubav. Ne treba nabaviti pasa radi prestiža ili dokazivanja, što je često slučaj kod novokomponovanih bogataša, skorojevića i tinejdžera. Ne treba birati rasu samo zato što je popularna ili na insistiranje dece. Pre nabavke psa treba misliti gde ga smestiti, kakve su mu navike, temperament, kolika mu je dužina dlake…
Mužjak ili ženka? Mužjaci su grublji, nezavisniji, ali zato nemaju teranje i krvarenje no kući. Ženke su nežnije, privrženije, ali imaju teranje i moraju se čuvati. Mužjak, kada oseti ženku u teranju, sklon je bežanju, lutanju, pati i zavija, loše jede danima.

Kada budući vlasnik nađe odgovore na sva ova pitanja, mora da ima u vidu da štene postaje novi član porodice, da će živeti narednih 15 godina, da mora da ima svoje mesto, da jede, spava, da treba da se šeta bar tri puta dnevno, da bude voljen i da he koštati. Porodica mora da vodi računa da nabavi štene prema svom načinu života i da mu obezbedi život bez drastičnih kazni, bez samoće i uzdržavanja.

stenecak

Ako u porodici ima dece, treba nabaviti pse stabilne naravi, mirnog temperamenta i druželjubive.
Na kraju, nećete pogrešiti ako nabavite enciklopediju pasa i razgovarate sa odgajivačima i veterinarom i tek onda krenete u nabavku psa.

Kada dođete kod odgajivača obratite pažnju u kakvim uslovima štenad žive, kako izgleda kuja, da li ima neki pedigre i da li štenci imaju pedigre, da li se dobija garancija za štene i da li ima zdravstveni karton. Takoće, ono mora da je živahno i veselo, sjajne dlake, da ima normalan zagriz, sjajne i živahne oči, čiste uši, da pravilno hoda, ne sme imati rane, trbušnu kilu ili naduti trbuh.

Kod odgajivača se obavezno raspitajte – kada je štene čišćeno od crevnih parazita i čime, kada je, kako i kojom vrstom vakcine vakcinisano, kada, kako i koliko ga hraniti? Ako ste štene mešanca doveli u kuću sa ulice, obavezno ga treba očistiti od glista-drontanolom i vakcinisati kod veterinara, očistiti od buva i krpelja i okupati, mada se kupanje ne preporučuje sve do četiri meseca starosti, sem u izuzetnim slučajevima.

Spavanje sa budilnikom

Kada štene dođe u kuću, odredite mu mesto gde će spavati (nikako kod vas u krevetu), gde će jesti (nikako svud no kući ili ispod stola), gde će vršiti nuždu dok se ne revakciniše i krene napolje (nikako svuda). Štene koje je prvi put odvojeno od majke i legla uglavnom mnogo pati! Zato se od odgajivača uzima komad krpe ili nešto slično iz legla, zbog mirisa. Prvu noć štene će cvileti. Pomazite ga, umirite i ispod ćebenceta na kojem spava stavite neki sat, manji budilnik, koji će ga u toku noći podsećati na otkucaj e majčinog srca. Hranite ga u određeno vreme, onako kako vam je rekao odgajivač.

Navikavanje na vršenje nužde na određenom mestu je poseban problem. Ukoliko je štene vakcinisano i revakcinisano, nakon 10 dana navikava se na vršenje nužde napolju, a ako ne uspeva, odredite mu jedno mesto u stanu gde ćete postaviti novine na koje će ono da vrši nuždu. Mesto treba da je dostupno štenetu i što dalje od mesta gde ono jede ili spava. Štene vrši nuždu obično posle spavanja i obroka, na ga je najbolje onda odneti na novine i pridržati neko vreme dok se „ne olakša”.

Može se desiti da štene vrši nuždu bilo gde. Tada treba to mesto obrisati sirćetom, a štene blago lupiti no zadnjem delu tela novinama umotanim u rolnu „fuj!”. Zabadanje nosa ili glave u veliku nuždu nije higijenski. Štene se obično uzvrti i počne da njuška kada hoće da izvrši nuždu. Tada ga opet treba odneti na novine. Te novine sa malom i velikom nuždom ostavite neko vreme, na bi ono sledeći put no mirisu samo došlo na to mesto. Koliko često će štene imati malu nuždu zavisi od količine vode, odnosno tečnosti koju popije. Štencima treba vremena da ovo nauče, a koliko je to vremena zavisi od njihove starosti i od toga koliko smo uporni.
Štene u vreme menjanja zuba često kida papuče, cipele, grize gajtan i sl. I tada mu treba reći „fuj!” i dati neku staru papuču ili igračke da se zabavlja.

stene2

Štenci se prvih dana života hrane majčinim mlekom. Majka ih liže, čisti i jede njihov izmet. Ližući ih no trbuhu stimuliše im stolicu. Često se dešava da štenad pri okotu ostanu bez majke i moraju se veštački prehranjivati. Danas se u mnogim „pet-shop”- prodavnicama mogu nabaviti specijalne bočice sa cuclama za ishranu štenadi i gotovo mleko u prahu, specijalno prilagođeno psima. Ako ovo mleko ne možete da pronađete, možete sami spremiti obrok od kravljeg mleka. Kujino mleko ima 6-10% proteina, 10-12% masti i 3% mlečnog šećera. To znači da kujino mleko ima više proteina i da je masnije od kravljeg. Zato se na 100 ml kravljeg mleka dodaje kašičica maslaca, zagreje se da se rastvori, a potom ohladi na 30°S i na svaka 3 sata daje no 10-20 ml mleka. Mleko mora biti uvek sveže! Za
ishranu štenadi može se upotrebiti i mleko za decu („bebelak” i sl.). Kako štenad rastu tako se broj obroka smanjuje, a količina mleka povećava.

Mnogi odgajivači počinju da prehranjuju štenad već sa tri nedelje. Hrana za bebe sa ukusom mesa stavi se u tanjir sa ravnim dnom, prst se umoči u hranu i razmaže no njušci šteneta. Kasnije se daje goveđa supa sa natopljenim komadima crnog hleba, mleveno meso ili piletina, ovsene pahuljice, riba bez kostiju, a pirinač i griz posle četiri nedelje. Štene od šest nedelja treba da ima 6 obroka-3 mlečna i 3 mesna. Štenci obično sisaju 6-8 nedelja.

Štene otvara oči oko 15. dana života, počinje da čuje od 13. do 15.dana,prve mlečne zube dobija u 3. ili 4. nedelji, i tada počinje bolje da iskorišćava hranu, a od 8. nedelje mlečni zubi počinju da se zamenjuju stalnim. Štene od tri meseca treba da ima 4 obroka, da bi sa 6 meseci imalo 2 obroka dnevno. Neki psi ova dva obroka zadrže čitavog života, ali većina pasa od godinu dana broj obroka smanjuje na jedan dnevno. U početku, štenetu treba dodavati i nekoliko AD kapi u hranu. Kod kuja, koje nisu na vreme čišćene od crevnih parazita, štenad od 3 nedelje se mogu čistiti „Banmith” pastom ili, ako su čišćene kuje od crevnih parazita,štenad se čiste sa mesec dana starosti, a ponavlja se za 12 dana. O načinu preventivne vakcinacije štenadi protiv zaraznih bolesti dogovorite se sa vašim veterinarom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *