Izbegnite ovih 7 grešaka i vaš pas će biti zdrav

Tek ste nabavili psa ili ga imate već duže vreme i sigurni smo da vas on čini srećnim i da ga smatrate članom porodice. Nema te stvari koju be bite uradili za njega. Ipak, trebalo bi da razmislite da li baš sve radite kao treba. Naravno svi pravimo greške s vremena na vreme, ali postoji veliki broj zajedničkih grešaka koje većina vlasnika ponavlja.

Izbegnite ovih 7 najčešćih grešaka i vaš pas će imati zdrav i srećan život.


Psa vodite kod veterinara samo kad je bolestan
Ako je tako, onda pravite ogromnu grešku. 
Poseta veterinaru, kontrola i redovne vakcinacije su odličan način da izbegnete zdravstvene probleme vašeg psa. Otkrivanje bolesti u ranom stadijumu povećava uspešnost lečenja i do 80 odsto  zato ne budite lenji. Odgovoran vlasnik je u obavezi da psu obezbedi neophodnu zdravstvenu negu.


Često psu dajete poslastice 

Kada vas pas gleda dok jedete, tužnim velikim očima, sigurno ste u iskušenju da sa njim podelite večeru. Međutim, mnogi psi su skloni gojenju pa probajte da izbegnete preterano hranjenje. Ako zaista brinete o njegovom zdravlju, pridržavajte se propisanih porcija u zavisnosti od rase i veličine psa kog posedujete. Jedno od rešenja je da ne dozvoljavate psu da sedi i „moli“ pored stola dok jedete. Poslastice i nagrade sačuvajte za igru, jer je tada pas aktivan.


Kupujem psu najjeftiniju hranu

U vremenu ekonomske krize svi pokušavamo da smanjimo troškove, ali prelazak na jeftiniju hranu za psa nije dobro rešenje. Ova metoda će vam vrlo malo uticati na kućni budžet, a nećete uspeti da svom psu pružite kvalitetnu ishranu. Jeftina hrana za ljubimce nema u dovoljnoj količini sve hraniljive materije, pa će te je trošiti više ili ćete morati dodatno da hranite psa kako bi ostao zdrav. To je lažna ekonomija, jer ćete ustvari trošiti više novca.

pas veterinar


Greška u socijalizaciji psa

Izuzetno je važno početi sa socijalizacijom psa od prvih koraka. Štenci i mladi psi su radoznali i treba ih pustiti da se upoznaju sa drugim psima i ljudima. Što više kontakta i druženja to će pas biti sigurniji i opušteniji. Ako pas nije pravilno socijalizovan biće nesiguran, agresivan, pokušaće da napadne druge pse, a može predstavljati opasnost i za vaše goste. Ovu grešku je dosta teško ispraviti kod starijih pasa, a biće vam potrebna pomoć stručnog lica ili dresera.


Nisam autoritet i pas me ne sluša

Pas je veran pratilac i sigurno vas voli, ali morate da zapamtite da ste vi gazda ili „vođa čopora“. Psu treba jasno staviti do znanja kakvo ponašanje je prihvatljivo i koje stvari su dozvoljene, a koje ne. Osnove poslušnosti treba da nauče još kao štenci. Ovaj problem imaju najčešće neiskusni vlasnici koji po prvi put imaju psa. Nagradite psa svaki put kada uradi nešto pozitivno što ste od njega tražili. Nemojte kažnjavati i tući psa već koristite pozitivne metode dresure. Potražite pomoć dresera ako niste dorasli zadatku.


Šetam psa bez povoca

Kada izvodite psa u šetnju morate ga držati na uzici. Koliko god da ste sigurni da vas pas neće napasti druge životinje, imajte na umu da se mnogi ljudi i deca plaše pasa, pa im neće biti prijatno da vide psa kako trči slobodno. Neka pas bude na uzici dok ne stignete do parka ili prostora predviđenog za ljubimce, a onda zajedno uživajte u igri i trčanju.


Moj pas ima buve i ne znam šta da radim

Ako vaš pas ima buve ili krpelje već ste napravili grešku. Postoje razni preventivni preparati protiv krpelja kao i ogrlica protiv buva koji će zaštititi psa. Buve izazivaju nelagodnost i svrab, a mogu se proširiti po celom stanu, pa je i vama u interesu da do toga ne dođe. Ako je pas ipak „pokupio“ buve konsultujte se sa veterinarom i kupite neki od mnogobrojnih praškova i prearata protiv ovih dosadnih napasti. Krpelji mogu biti zaraženi i lako prenose bolesti koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje vašeg psa, pa i vas samih.

Ovo su neke od uobičajenih i najčešćih grešaka koje prave vlasnici, ali vi ne morate da doprinosite statistici. Učite na tuđim greškama i izbegnite ih za dobrobit vašeg vernog prijatelja

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *