Istraživanje: Deca više vole ljubimce nego svoje sestre i braću

Kaže se da je pas čovekov najbolji prijatelj, ali naučnici kažu kako je moguće da ih volimo više nego vlastite sestre i braću.

Student psihijatrije Mett Casels napravio je istraživanje koliko ljudi vole ljubimce. Rezultati ukazuju da su ljubimci ljudima draži od bliske rodbine. Ovo istraživanje ne pokazuje da ljubimci mogu zameniti sestre i braću, ali pruža dodatne informacije o uticaju životinja na razvoj i dobrobit dece.

U zapadnom svetu domaćinstva imaju podjednak broj dece i ljubimaca, ali napravljeno je vrlo malo istraživanja o uticaju životinja na decu.

“Svako ko je imao ljubimca u detinjstvu dobro zna koliko zavisimo o životinjama, te da s njima gradimo odnose koji su uporedivi sa društvenim vezama. Mi smo želeli da otkriju koliko su takve veze snažne u poređenju sa članovima uže porodice. To bi nam jednog dana moglo pomoći u određivanju koliko je važna uloga životinja u zdravom razvoju dece ‘, rekao je Met Casels.

Naučnici su anketirali 77, dvanaestogodišnjaka koji imaju jednog ili više ljubimaca i jedno ili više sestara ili braće. Pitanja su se uglavnom bavila ljubimcima i članovima porodice, a odgovori pokazuju kako su deca većinom zadovoljnija odnosima sa svojim ljubimcima, nego sestrama i braćom. Psi su dobili najviše ocene.

Deca su takođe otkrila kako radije razgovaraju o svojim problemima sa životinjama, nego sa ljudima.

-Iako ih ljubimci ne razumeju, niti im mogu odgovoriti, deca su podjednako iskrena s životinjama koliko i sa članovima svoje uže porodice. Ljubimci imaju prednost jer se njihova nemogućnost odgovora čini kao razumevanje bez osuđivanja , kaže Cassells.

Dosadašnja istraživanja pokazala su kako dečaci razvijaju snažnije odnose s ljubimcima nego devojčice, ali rezultati ovog istraživanja to ne potvrđuju, već upućuju da je obratno. Prema Caselsovom istraživanju, devojčice su iskrenije sa ljubimcima i grade dublje odnose sa njima.

Bilo kako bilo, ovo je istraživanje dobar korak u pravom smeru. Bilo bi korisno bolje proučiti kako ljubimci deluju na decu s obzirom da očigledno predstavljaju određenu društvenu podršku tokom odrastanja što možda ima važan uticaj na psihičko zdravlje u kasnijem životu. No, takva su istraživanja tek u začetku.

2 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *