Istine i zablude o ishrani pasa

Vlasnici pasa su često pogrešno vođeni brojnim, opšte prihvaćenim idejama, koje se provlače godinama. Postoje neki mitovi u vezi sa psima, koji apsolutno nisu tačni. Evo i koje…

Verovanje: Pas treba da posti jedan dan u nedelji.
Ovo može biti na ruku vlasniku, ali nema ništa sa zdravljem psa.

Verovanje: Pas koji ne jede meso je izdržljiviji.
Pogrešno. Ova ideja postoji u određenim krugovima, iako je dokazano da je za izdržljivost u određenim aktivnostima (na primer, lov, vuča sanki) mnogo bolje nahraniti psa lakšim obrokom najmanje dva sata pre početka aktivnosti.

Verovanje: Moj pas jede isto što i ja.
Mnogi vlasnici antropomorfiziraju svoje pse. Oni ne znaju, ili se pretvaraju, da psi imaju različite navike u ishrani u odnosu na ljude. Psi su mesojedi, iako ne striktno, ali daleko da mogu da jedu sve.

ishrana

Organizam psa vari visoko kvalitetne biljne proteine jednako dobro kao i one životinjskog porekla, ali takođe mogu podneti i velike količine masti za razliku od ljudi. Psi tolerišu skrob kao izvor energije samo ako je u potpunosti skuvan i u proporciji sa fiziološkim ograničenjima. Potreba za vitaminima i mineralima se takođe razlikuje od one prisutne kod ljudi. Na primer, štenetu je dovoljno 400 odstomanje vitamina D nego bebi čoveka.

Verovanje: Psu trebaju varijacije u svojoj ishrani.
Pogrešno verovanje. Idealno, bi bilo da pas istu hranu iz iste posude u isto vreme – upravo suprotno od onog kako bi želeli njihovi vlasnici!

U stvari, česte promene režima ishrane izlažu psa digestivnim problemima. Crevna mikroflora je adaptirana određenom tipu hrane i svaka iznenadna promena ne daje dovoljno vremena ovim mikroorganizmima da se prilagode novoj. Ovo stvara povećanu produkciju određenih slaboprobavljivih metabolita ili toksina. Naprimer, dodavanje mesa indiferentnog kvaliteta povećava akciju proteolitičkih mikroba koji stvaraju osnovni pH, što vodi do flatulencije i proliva. Stoga, varijacije u ishrani pasa se mogu tolerisati samo u okviru ranga hrane sličnog sastava. U suprotnom, kada menjate režim ishrane, učinite to postepeno kroz period od jedne nedelje.

Verovanje: Komercijalna hrana treba biti pojačana dodavanjem mesa.
Pogrešno verovanje. Mnogi vlasnici postaju nervozni kad ne mogu identifikovati meso u komercijalnoj kompletnoj hrani. Premda neki proizvođači pokušavaju prevladati ovaj problem dodavajući izvor mesnog sastojka u ime hrane (na primer s piletinom, s govedinom) i dalje ostaje teško vlasnicima da prihvate činjenicu da je taj sastojak zaista glavni u formulaciji hrane i da može biti jednak kvalitetu mesa iz mesare. Ne treba zaboraviti da je gotova hrana formulisana tako, da sadrži sve sastojke neophodne psu za određeni uzrast i fiziološko stanje i da nije uzeto u obzir eventualno dodavanje mesa iz mesare. Dakle, ako ste se odlučili svog psa hraniti komercijalnom hranom, onda svaki dodatak može uticati na balans hranljivih sastojaka i tako negativno uticati na zdravlje psa.

Verovanje: Proteini mogu opteretiti rad bubrega.
Pogrešno verovanje. Radi se o nekorektnoj aplikaciji istraživanja koje je sprovedeno nad svinjama. Ovo je dovelo do potpuno pogrešne ideje da vremenom visoki nivoi proteina u ishrani dovode do preranog starenja bubrega i gubitka njihove funkcije prečišćavanja, što dovodi do hronične disfunkcije ovog organa. Istraživanja koja su se vodila u Francuskoj od 1975. godine i SAD-u preko 15 godina su jasno dokazala da je ovo verovanje o štetnosti proteina na bubrege pogrešno. Urea, kao produkt katabolizma proteina, se eliminiše pasivno iz bubrega i ako bubrezi izgube svoju funkciju, to je jednostavno rezultat normalnog starenja ili rezultat pojave specifičnog oboljenja.

Verovanje: Kalcijum drži uši psa uspravno.
Pogrešno verovanje. Kod rasa sauspravnim ušima (na primer nemački ovčar), pad ili slabljenje uha može biti primetno između četvrtog i šestog meseca kada ispadaju mlečni zubi. U ovom trenutku, vlasnici žure da obogate hranu dodavanjem kalcijuma i vitamina, nakon čega primećuju normalan povratak ušiju u prvobitno stanje. U stvari, kalcijum i višak vitamina nemaju efekat, jer su uši građene od hrskavice koja naravno ne može fiksirati kalcijum ili se formirati u kostima. Ne postoje naučna istraživanja koja pokazuju da određeni režim ishrane utiče na poziciju i nošenje ušiju, tako da praksa dodavanja viška kalcijuma može samo da šteti štenetu, jer vodi do narušavanja balansa hranljivih sastojaka u obroku psa.

Verovanje: Svi vitamini su u povrću.
Pogrešno verovanje. Povrće nije jedini izvor vitamina za psa. U stvari, vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E i K) se nalaze u životinjskim masnoćama ili u određenim organima. Tako, na primer, jetra sadrži velike količine vitamina A, što može biti opasno po psa ukoliko se svakodnevno hrani jetrom.

Vitamini rastvorljivi u vodi (B kompleks) se nalaze i u biljnoj i u životinjskoj materiji. Jednaka količina vitamina B1 se može naći u mleku u prahu i grašku. Dehidrirano povrće koje se može naći u određenim tipovima komercijalne hrane nije nikad značajan izvor vitamina.

Verovanje: Vitamin D je potrebno dodavati u hranu za štenad.
Pogrešno verovanje. Štenci zahtevaju relativno male doze vitamina D, tako da se potrebe za ovim sastojkom mogu lako nadomestiti dobro izbalansiranom hranom. Prekomerne doze izazvane nepotrebnim dodavanjem ovog vitamina mogu biti opasne i dovesti do ozbiljnih problema kostiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *