Ishrana srednjih i velikih rasa pasa

Kakva ishrana treba da bude za velike pse a kakva za srednje velike pse. Saznajte nešto više o ishrani svojeg psa.

Ishrana velikih pasa

Nakon sisanja, oko 25. dana počinje faza odbijanja od sise, kada štenetu dajemo nekoliko obroka dnevno.

Koliko obroka, zavisi od količine mleka kod kuje, ali svakako treba davati bar dva mesna i jedan mlečni obrok.

Dnevna količina mesa treba da iznosi 100 grama. U uzrastu od 6 nedelja retko još koja kuja doji svoje mlade i ishrana šteneta je u rukama vlasnika.

Njemu je sada potrebno 6 obroka dnevno, i to tri mlečna i tri mesna. Ukupna dnevna količina mesa iznosi oko 150 grama. U uzrastu od 2 meseca, može se izostaviti jedan obrok, ali ukupna dnevna količina hrane ostaje ista.

ishrana

U uzrastu od 2,5 meseca štenetu treba davati 4 obroka dnevno, i to 3 mesna sa oko 200 grama mesa dnevno, i jedan mlečni obrok ili kiselo mlečni obrok sa sirovim žumancetom svaki drugi dan.

U uzrastu od 3 meseca štenetu je potrebno oko 300 grama mesa dnevno.

Ovakva ishrana traje sve do 4 meseca kada štene počinje izbegavati jedan obrok. Ishrana se tako svodi na 3 obroka dnevno, jedan mlečni i dva mesna obroka. Ukupna dnevna količina mesa i dalje iznosi 300 grama, ali se povećava potreba za dodatnom hranom.

Kako u ovom razvojnom periodu, počinje zamena mlečnih zuba stalnim, neophodan je unos kalcijuma i fosfora. Svaki drugi ili treći dan, štenetu treba davati goveđu kost, koju će štene za sada samo da glođe.

Ovakva ishrana traje sve do uzrasta od 8 do 10 meseci, kada štene počinje izbegavati jedan obrok, i to obično mlečni. Potreba za mesom je u ovom uzrastu najveća, i pojedini psi traže veću količinu, čak i do pola kilograma mesa dnevno.

U uzrastu od oko 20 meseci, kada je završen razvoj većine pasa iz grupe velikih rasa pasa, uvodi se režim ishrane kakav dalje traje do kraja života.

On se sastoji od 2 obroka dnevno – ranog jutarnjeg – mlečnog, i kasnog večernjeg – mesnog. Mesni obrok treba da sadrži oko 300 grama mesa koje je sitno iseckano i izmešano sa drugom hranom.

Ishrana srednje velikih pasa

Put do zrelosti kod ovih pasa je nešto brži; štenci brže prelaze iz jedne razvojne faze u drugu.

Štenci iz ove grupe već u periodu od 1,5 mesec ne žele više od pet obroka dnevno, dva mlečna i tri mesna sa oko 100 grama mesa. Od drugog meseca života, zadovoljavaju se sa četiri obroka dnevno, dva mlečna i dva mesna, ali količina mesa se povećava na 150 – 200 grama.

U uzrastu od četiri meseca mladi psi izbegavaju jedan mlečni obrok, uzimaju samo jedan mlečni i dva mesna, ali količina mesa raste na 300 grama dnevno.
Ovakva ishrana traje do uzrasta od 8 meseci kada pas dobija dva mesna obroka, jedan pre podne i drugi uveče. U uzrastu od 18 – 20 meseci psi prelaze na režim ishrane koji traje do kraja života, a sastoji se od laganog jutarnjeg – mlečnog i obilnog večernjeg – gusto kašastog mesnog obroka (200 – 250 grama sitno iseckanog kuvanog mesa).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *