Ishrana skotne kuje

Kao i kod ljudi i kod pasa ishrana ima veliki značaj na plodnost i odgajanje potomstva. Ukoliko je kuja neuhranjena vrlo lako se može javiti gladni sterilitet – izostajanje estrusa. Kod mužjaka se javlja veći broj uginulih i slabo vitalnih spermatozoida u semenu. Kod neuhranjenih kuja se javlja i manji broj štenadi po leglu, kao i slabo vitalna štenad. Znači da u periodu skotnosti i dojenja štenadi, vlasnik treba u mnogome da obrati pažnju na ishranu kuje.

U periodu estrusa kuja nema neke specifične potrebe u ishrani, sem što se često dešava smanjena konzumacija hrane. U toku bremenitosti plodovi se razvijaju do 7 nedelje postepeno, a od tada do kraja graviditeta se javlja nagli porast. U tom periodu se potrebe u ishrani povećavaju za 40 odsto. Ako se uzme u ozir da je štene teško recimo pola 500 grama i ako u leglu imamo 5 štenadi, to znači da u zadnjoj trećini graviditeta kuja treba da deponuje 2,5 kg, plodove ovojnice i tečnosti.

Obrok u zadnjoj trećini skotnosti treba da je izbalansiran adekvatnim odnosom sastojaka hrane. Po preporukama najnovijih istraživanja u ovom periodu treba omogućiti kuji da stvori rezerve hranljivih materija, što je omogućeno pojačanim apetitom kuje u tom periodu. Nakon okota kuja izlučuje velike količine vode, proteina, masti, šećera i mineralnih materija kroz mleko, a da pri tom manje konzumira hranu i ne postiže da zadovolji fiziološke potrebe.

Preporuke u ishrani skotnih kuja su: 16 odsto proteina i 5,296 kj/kg energije za kuje teške do 20 kg. Obrok treba da se sastoji od što većeg broja namirnica, adekvatnih organoleptičkih karakteristika.

Dva do tri dana pre koćenja treba smanjiti količinu hrane u obroku, da bi se digestivni sistem ispraznio i omogućio lakši porođaj. Pre samog porođaja kuju ne treba hraniti.

Nakon porođaja kuju treba hraniti dva puta dnevno, obilnijim obrocima najčešće koliko mogu same da pojedu. Dojnim kujama se daje obrok sa oko 22 odsto proteina. U periodu dojenja fiziološke potrebe kuja se povećavaju za oko 120 odsto. Pored adekvatne hrane kuja treba da ima dovoljno vode za piće.

trudna

U slučaju da se neke materije ne unose kroz hranu u dovoljnim količinama, kuja počinje da troši iz sopstvenih depoa. Ako se tako nastavi, dolazi do smanjene produkcije mleka i težih poremećaja. Mleko kuje je jako bogato kalcijumom i fosforom pa je neophodno kuji davati u hrani lako dostupne izvore ovih minerala. Nedostatak kod štenadi izaziva rahitis, a kod kuja osteomalaciju. Kvasac je dobar izvor vitamina B kompleksa, a riblje ulje izvor masnih kiselina. Riblje ulje oslobađa određenu količinu energije, a ima pri tom optimalan odnos zasićenih i nezasićenih kiselina što je neophodno u razvoju kardiovaskularnog i nervnog sistema kod štenadi. Povrće je odličan izvor vitamina neophodnih u ishrani, kao i u esencijalnih aminokiselinama.

Ukratko, ako želite zdravo i vitalno potomstvo mnogo se mora obratiti pažnja na ishranu kuje kako u periodu skotnosti, tako i u periodu dojenja. Kuja koja u toku dojenja izgubi veće količine svojih zaliha iz depoa, sporije uspostavlja normalan estrusni ciklus, i donosi slabije vitalnu štenad u sledećem okotu.

Priplodnim mužjacima se može davati hrana za skotne kuje, jer se njom postiže da pas ostane u priplodnoj kondiciji.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *