Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Intuitivno dajemo igračke psima, ali kakva je korist od igre za naše ljubimce?

Pored proste zabave, igračke služe kao kanal za trošenje energije, smanjuje potrebu za uništavanjem domaćinstva, smanjuju stres, omogućuju svesnost o okolini i generalno pomažu u sprečavanju problema u ponašanju.

Igra nije važna samo za pse, bilo da su štenci ili odrasli. Sa atletskom gradjom stvorenom za šunjanje i trčanje, mačke su priordni predatori i vole da se zabavljaju u lovu. Bacakanje, guranje i igra su deo interakcije sa okolinom. To čini mačke sretnima i zdravima.

 

Odgovarajuće igračke

Uz sve dobrobiti koje igra pruža našim prijateljima bitno je da se koriste odgovarajuće igračke.

Pri biranju igračke, svaki vlasnik kućnog ljubimca pre svega bi trebalo da obrati pažnju na veličinu.

Isuviše velika može da bude teška za nošenje u ustima i držanje šapama, isuviše mala predstavlja opasnost i može da izazove gušenje!

U izboru treba obratiti pažnju i na to kako i od čega je igračka napravljena.

Ako imate psa koji mazi i pazi svoje igračke, punjene igračke u potpunosti odgovaraju njegovoj ili njenoj ličnosti. Ako pak imate psa koji voli da se oštro igra potražite igračke od izdržljivijih materijala koji će izdržati žestoku igru. Naravno, svi psi nisu isti. Nekim psima će odgovarati najprostija lopta, drugima kompleksnije interaktivne igračke.

S druge strane, čini se da mačke prave same svoje igračke. Stvrdnuta lopta od papira, kartonska kutija, ili obična papirna kesa su savršene igračke za mačke. Ipak treba imati na umu da iako su atletske gradje, mačke nisu baš mišićave tako da njima odgovaraju lakše igračke.

Bilo za pse ili za mačke, dobro je imati širi izbor igrački i rotirati igračke nedeljno.

ovek-se-igra-sa-psom

Bezbednost 

Bez obzira na vrstu igračke koju ste izabrali, uvek treba razmišljati o bezbednosti. Pratite svog ljubimca i posmatrajte da li se igra bezbedno.

Neki psi vole da raskomadaju svoju igračku u komade koji mogu da uzrokuju gušenje – svi smo videli kako štene naprosto mora da na svakinačin dodje do tog zvuka koji izlazi iz igračke. Igračke koje su se oštetile zamenite novom kako bi ste sprečili odlazak veterinaru.

Možda igračke za mačke ne iziskuju ovoliko upozorenja, ipak je važno obratiti pažnju kada se igraju sa igračkama koje imaju trake ili konce, pa čak i kad se igraju sa trakom od zavese.

Potrebno je voditi računa da razni predmeti u našim domaćinstvima kao što su spajalice, špenadle, igle, plastične kese, gumice, i bilo šta drugo šta može da privuče pažnju naših ljubimaca nije na dohvat šape.

 

Građenje odnosa i veze

Igra sa ljubimcem je bitna za građenje odnosa, kao i za proces socijalizacije za sve članove čopora (vi, vaša porodica, vaši ljubimci).

Kroz zajedničku igru omogućujete vašem psu ili mački da se lakše prilagode u prisustvu drugih ljudi i životinja, ali pre svega da razviju dublji odnos sa vama i time da budu sretni članovi porodice.

 

Igrajte se pametno, bezbedno i pre svega volite ih kao svog najrodjenijeg.