Imate hipersenzibilnog i hiperaktivnog pasa? Evo šta treba da radite…

Hiperstimulisan pas dolazi u park na zadnjim nogama, sa jezikom ispruženim do pupka, boreći se za dah dok visi na zategnutom povodcu. Iza njega, vlasnik se svom snagom opire da ga njegov mezimac ne odvuče, sprečavajući ga da se zaleti među druge, manje druželjubive pse ili obori čoveka. Ovo je prilično normalno ponašanje za mlade, neiskusne pse adolescente, i sasvim očekivano kod visoko socijalnih rasa, kao što su Labrador i Zlatni retriver. Tačno, on je samo blentavo štene, ali zašto je baš toliko nepristojan?:)

Mozak funkcioniše preko dve oblasti: kognitivne i limbičke. Limbička je odgovorna za naše emocije, a kognitivna za razmišljanje. Sve emocionalne reakcije potiču iz limbalne zone i to uslovljava brze reakcije na iznenadne stimuluse. Opstanak zavisi od brzine reagovanja – to nam omogućava da na vreme primetimo i odskočimo u stranu kada cigla pada sa vrha zgrade na našu glavu.

Kada psu „proključa krv“ pod dejstvom adrenalina, bilo zbog straha, besa ili uzbuđenja, on ne samo da ne sluša, on ne može da čuje. Nema nikakve svrhe ponavljti „sedi! sedi! smiri se!“ psu koji surfuje na emocionalnom talasu ushićenja. On ne razmišlja, on jednostavno reaguje na stimuluse iz okruženja. On mora da se ponovo „uključi“ i primeti Vas da bi bio u stanju da Vas čuje. Morate prvo da mu privučete pažnju, pa tek onda kažete šta od njega očekujete.

„Pravilo je sledeće: što je pas uzbuđeniji, manje je u stanju da jasno razmišlja i ponaša se kako bi trebalo (ovo važi za sve druge životinje, ali i za ljude). Mudri treneri znaju da je, kada se emocije previše uzdignu, period „hlađenja“ najbolji način da se prevaziđe problem“, kaže Suzan Klotijer, autorka mnogih knjiga o treniranju pasa.

Psu koji se lako obraduje i preterano uzbudi zbog svakodnevnih stvari potreban je smiren vlasnik. Krećite se polako i govorite tiho. Nagradite psa smireno. Milujte ga lagano, jer će ga svako rvanje naterati da ponovo „prolupa“. Dakle, evo uspešnog plana:

1. Dokle god se pas ponaša normalno, a ne kao sumanuti ludak, dobiće šta želi.

Ovo je malo komplikovaniji zadatak. Morate dobro da poznajete govor tela svog psa. Kada vidite prve znake da je primetio nešto uzbudljivo, treba da nagrađujete smireno ponašanje. Kada zaustavi dah, podigne uši, fokusira pogled, momentalno stanite – tražite od psa da sedne i nagradite ga kada to uradi. Ako je potrebno, pređite na drugu stranu ulice. Hodajte između psa i objekta njegovog ushićenja, kada god je to moguće. Ako povuče, stanite dramatično, tako da je njemu jasno da je on kriv zato što ste stali (ignorišite prolaznike koji vas, verovatno, čudno posmatraju). Krečite se polako prema onome što želi da vidi. Dokle god je smiren – približavaće se. Ako počne da gubi kontrolu, vratite se pet koraka nazad. Mora da nauči da se kontroliše.

2. Nemojte da koristite slatkiše koje obožava.

Nije pametno poneti napolje nešto za šta bi pas sve dao, samo da ga dobije. To nimalo ne pomaže postizanju smirenog ponašanja.

3. Vežbe u unapred dogovorenoj situaciji.

Vežbajte sa psima kojima verujete, decom i ljudima koje poznajete, mačkama za koje znate da neće pobeći. Sastanite se sa prijateljem u parku. Kada mu pas oduševljeno priđe, neka ga ignoriše dok se ne smiri. Neka ga ne dodiruje dok ne sedne. Ovako će se naučiti da ne skače na ljude. Neka nauči da samo smiren pas sme da se igra sa decom i psima.

Saveti koje daje Cezar Milan za previše aktivnog psa:

1. Ignorišite hiperaktivno ponašanje svog psa

Psi su uvek željni vaše pažnje. Ako obraćate pažnju na njihovo uzbuđeno ponašanje, time još više razvijate problem koji želite da eliminišete. Sledeći put kada vaš pas počne uzuđeno da skače i gricka, pokušajte da ga ne dodirujete, ne govorite ništa, izbegnite kontakt očima i pratite kako se tada razvija situacija. Iznenadićete se koliko će se vaš pas brzo primiriti.

2. „Uposlite“ vašeg psa

Velike su šanse da rešite problem hiperaktivnog psa ako mu date zadatak na koji može da se usredsredi. Hiperaktivnost kod pasa ponekad može biti i više psihičke nego fizičke prirode. Dajući mu određeni zadatak, Vi umanjujete njegovo hiperaktivno ponašanje i on počinje da usmerava svoju energiju na nešto drugo. Na primer, ako stavite psu na leđa mali ranac za pse sa određenom težinom, on će se fokusirati na to kako će taj teret da nosi, umesto da mu pažnju odvlače mačke i veverice u parku.

3. Idite u šetnju

Ako vaš pas ima dosta energije, najbolji način da je preusmerite, na način na koji Vi želite, jeste da idete što češće u šetnju. Kada se pas vrati iz naporne šetnje, biće previše umoran da skače po vama i da vas gricka. Na taj način ćete i Vi i vaš pas biti opušteniji.

4. Preispitajte sopstvenu energiju

Vaš pas je vaše ogledalo. Svu energiju koju proizvodite, vaš pas reflektuje nazad. Da li imate mirno stanje uma? Da li odišete samopouzdanjem i postavljate se kao vođa? Da li ste previše pod stresom i opterećeni brigama radne nedelje? Vašu nervozu odaju pokreti tela i način na koji govorite i mogu uticati na energiju vašeg psa. Zato, budite pravi lider i u skladu sa svojom energijom.

5. Probajte sa aromaterapijom!

Nemojte zaboraviti da psi doživljavaju svet oko sebe najviše preko svojih čula. Kao što miris lavande smiruje ljude, umirujući mirisi takođe mogu uticati na smirivanje vašeg psa. Razgovarajte sa veterinarom ili konsultujte holističkog profesionalca kako biste pronašli odgovarajući miris koji bi mogao da smiri vašeg psa, kao i koji je način korišćenja tog mirisa najbezbedniji za vašeg psa.

Izvor: Show Dog Review i cesarsway.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *