Imate bebu, ove rase pasa su odlične za decu

Psi i deca su dobitna kombinacija! Pogotovo ako roditelji na vreme preduzmu sve neophodne radnje kako bi psa, ali i dete pripremili na zajednički život. U tom slučaju se povrede i neprijatne situacije kako deteta, tako i psa, svode na najmanju moguću meru.

Pravila ponašanja za roditelje

Na vreme psa pripremite na dolazak male bebe u kuću. Pogotovo ako se vaš pas nikada nije susretao sa decom. Zašto? Susret s nečim što plače i meškolji se psa može podsetiti na drugu životinju, a ne na dete.

Ne zanemarujte psa. Psi koji nisu prethodno pripremljeni na dolazak male bebe mogu postati ljubomorni i u skladu s tim reagovati. To što je u porodicu stigla beba ne znači da pas ne treba ići u šetnju, igrati se i raditi sve što je radio pre dolaska novog člana porodice. Organizujte se međusobno dobro kako bi potrebe svakog člana porodice bile namirene.

Decu od malena učite da životinje nisu igračke, već živa bića koja imaju osećanja. Pritom, imajte na umu da odojčad i deca do prve  godine života ne razlikuju psa od igračke.

Njima je to nešto zabavno što ih veseli. Dete ne može shvatiti da životinju povlačenje boli i da pas to može doživeti kao pretnju. Za sve što će se događati između deteta i ljubimca odgovorni su roditelji.

Malo dete nikada ne ostavljajte samo sa psombez obzira čiji pas bio i koliko poverenja imate u njega.

Ako je vaš pas znatiželjan i želi ‘da onjuši’ dete nemojte ga grditi i vikati na njega. Važno je da pas dete doživljava kao nešto pozitivno. Ipak…

Pas sme ‘da njuška’ dete samo ako mu vi dozvolite. Ako ne želi (iz bilo kog razloga) ne forsirajte interakciju psa i deteta.

pas i beba

Budući da psi često reaguju instinktivno, dovoljna je sekunda da pas ‘iz čistog mira’ ugrize dete. Jedan od najčešćih primera je pokušaj deteta da iznenadi psa koji spava. Na prvi pogled bezazlena situacija može imati tragične posledice.

Ponekad je nužno psa zatvoriti u drugu prostoriju. Na primer, kad dojite ne dozvolite da vas pas ometa. Psu ne dozvolite da liže dete, njegove igračke, flašicu, cuclu i slično ( ma koliko to vama bilo slatko).

Ne dozvoljavajte psu da jede dečju hranu, pogotovo ne ostatke hrane koje ostanu na detetu ili padnu na pod. Kada pas jede, detetu takođe ne dozvoljavajte da ga ometa.

Dobro je znati

U sedam od deset napada pasa sa smrtnim posledicama žrtve su deca. Većina napada događa se u vlastitom domu ili kod bliže rodbine. Najteži ugrizi, ponekad čak sa smrtonosnim posledicama događaju se deci mlađoj od 10 godina. Posebno je ugrožena odojčad. Ovi podaci samo govore da je neophodno da pratite početno upoznavanje bebe i psa, kako njihovo druženje na kraju ne bi imalo negativne posledice.

Koje rase se najbolje slažu sa malom decom?

Iako je svaki pas jedinka za sebe, postoje određene rase pasa za koje se smatra da su najbolji izbor za držanje ako imate i malu decu u kući. Važno je znati da će se svaki pas ponašati onako kako ga mi kao vlasnici vaspitamo, čemu ga učimo i šta mu dozvoljavamo a šta ne.


Labrador retriver
je pas o kome ne treba mnogo pričati – ovo je naširoko poznat pas po svojoj druželjubivosti, nežnosti i strpljenju sa decom. Mnogo voli da se igra, a često ga koriste i kao terpijskog psa za decu. Sličan njemu, i Zlatni retriver je uvek raspoložen da se igra sa vašom decom, nežan je i uvek dobro raspoložen. Bigl je veoma društven pas koji će pratiti vaše dete gde god se ono kretalo po kući ili dvorištu. Kako je mnogo radoznao i voli da njuška, trebalo bi da ga vaspitate da ne preteruje sa tim u blizini deteta kako ga ne bi uplašilo. Kako bi vaša deca bila uvek aktivna i srećna, odličan izbor je Border Koli koji mnogo voli da bude u društvu dece.

Bernski planinski pas je naročito dobar i strpljiv sa decom – čak i ako ga deca „maltretiraju“ on nikada neće uzvratiti. Ako volite velike pse, pored Bernskog planinskog psa ističe se i Bernandinac, kao pravi bebisiter među psima, ima veliko srce i mnogo strpljenja. Među malim rasama, kao dobri za decu, ističu se Francuski buldog i Mops koji jako vole da se igraju sa decom, ali roditelji moraju da povedu računa da ih deca ne tretiraju kao igračke. Irski seter je strpljiv sa decom, a suprotno opštem mišljenju da su veoma opasni psi, bul terijeri mogu biti dobri sa decom i veoma zaštitnički nastrojeni prema njima ako ih vaspitate i socijalizujete na vreme.Sibirski haski voli da se igra sa decom i nije nimalo ujedljiv, tako da dopušta da mu deca svašta rade.

Kada je dobro vaspitana nemačka doga je ljupka, šarmantna i privržena životinja. Obožava decu i deci u razvoju je izvrstan prijatelj i odličan čuvar.Nemački ovčar je pravi, privrženi prijatelj čitavoj porodici, pa tako i deci, a često se koristi i kao terapijski pas za decu. Slično njemu, i Ši-Cu je terapijski pas i dobar je i pažljiv sa decom. Pravi bebisiteri među psima su i Akita Inu, snažan i odan pas, veoma privržen deci iBokser koji je veoma dobroćudan, tolerantan, nežan i pažljiv sa decom, neumoran u igri i blesavljenju sa malom decom.Engleski buldog je veoma lojalan i privržen pas i može uspostaviti veoma jake veze sa decom.

Bulmastif, iako veliki i snažan, dobar je izbor ako imate decu jer je veoma privržen porodici i zaštitnički nastrojen prema deci. Dobro okruženje za vašu decu mogu pružiti i Bobtail, Njufaundlend, Koli (tzv. Lesi), Pudla, Bostonski terijer, Vižla, Erdel terijer, Staford.

Psi kao što su Kavalijer španijel kralja Čarlsa, sve vrste Bišona, Džek Rasel terijer i dosta drugim minijaturnih vrsta pasa mogu biti dobri sa starijom decom, ali se baš i ne preporučuju u blizini mnogo male dece.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *