“Ima kera, nema zvono”. Da li vas pas čuva od sudskih poziva?

“Ima kera, nema zvono”. Ovo je izveštaj kurira koji nije uspeo da uruči poziv prekršajnog suda. Došao je na kapiju i čuo lavež psa. Nije imao gde da zvoni pa je odustao, ali je njegov službeni izveštaj u četiri reči danas sastavni deo spisa predmeta.

tablica_crni_labrador

Plave i bele sudske koverte putuju poštom ili u torbama sudskih dostavljača, a najveći deo se vrati uz obaveštenje: “Ne živi na navedenoj adresi” ili “Nema nikoga kod kuće”. Uspešno se uruči samo oko 25 odsto sudske pošte.

“Na ovaj način godišnje se baci oko sto miliona dinara, koliko ukupno košta sva neuručena sudska pošta. To je oko devet miliona evra. Taj novac bio bi dovoljan za bruto plate oko 200 sudskih dostavljača”, kaže za Politiku Aleksandar Ilić, portparol Prekršajnog apelacionog suda.

Prema podacima ovog suda, na godišnjem nivou prekršajni sudovi u proseku potroše oko 125.000.000 dinara za dostavu poziva i drugih sudskih pismena.

“Uspešnost dostave je između 20 i 30 odsto na nacionalnom nivou, što znači da se oko 100.000.000 dinara potroši bez ikakvog efekta i to nije krivica sudova. Poređenja radi, adaptacija nove zgrade Prekršajnog suda u Beogradu koštala je 200.000.000 dinara, što se smatra kapitalnom investicijom u pravosudnu infrastrukturu. Od novca koji se baci na neuručenu poštu, svake dve godine bi se mogla sazidati od temelja do krova jedna nova zgrada suda, ili bi se mogla u potpunosti adaptirati tri postojeća pravosudna objekta”, ističe Ilić

Primer iz Novog Sada ukazao je na efikasnost kurirske službe koja naplaćuje samo uspešno uručenu sudsku poštu. Predsednik Prekršajnog suda Kamenko Kozarski kaže da ovaj sud na ime troškove za poštanske usluge godišnje plati oko sedam miliona, a uspešnost dostave je između 25 i 30 odsto. Istovremeno, sud plaća oko milion dinara ovlašćenoj kurirskoj službi čiji je procenat uručenja 95 do 100 odsto jer se plaća samo pravilno uručena pismena.

Zbog neuspešne dostave, u sudovima širom Srbije godišnje zastari na desetine hiljada sudskih postupaka. Postoje tri načina dostave: preko zaposlenih sudskih dostavljača, posredstvom Pošte Srbije i angažovanjem honoraraca putem ugovora o povremenim poslovima ili preko studentskih zadruga.

Samo veći sudovi imaju svoje zaposlene dostavljače, ali nijedan ih nema dovoljno.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *