Idealan dnevni meni za vašeg ljubimca

Iako granule sadrže sve sastojke koji su vašem psu potrebni za život ona nije ono najbolje što vaš ljubimac može da dobije. Ukoliko imate želju i malo vremena na raspolaganju možete sami da spremite mnogo kvalitetniji obrok od onog koji vaš pas dobije kada uzmete džak sa granulama u ruke.

Danas je na tržištu prisutno toliko vrsta gotove hrane za pse, pa su novopečeni vlasnici često zbunjeni i nisu sigurni šta je zapravo dobro za njihovog ljubimca.

Izdvojili smo za vas nekoliko saveta za odgoj zdravog psa, sjajne dlake i bistrog pogleda.

Evo smernica ukoliko ste se odlučili da svog ljubimca, koji je do sada jeo dehidriranu hranu, prebacite na prirodnu ishranu.

Ukoliko je pas i ranije, uz industrijsku hranu povremeno dobijao nešto kuvano, ili sveže meso, prelazak je jednostavniji. Ukoliko je pas zdrav i bez problema gastrointestinalnog sistema, najverovatnije da sa nekim jednostavnijim svežim obrokom koji sadrži namirnice koje je ranije konzumirao, nećete imati problema. Kasnije samo dodajete nove namirnice, po malo i jednu po jednu dok pas ne navikne na sve.

Međutim, ukoliko je pas do sada bio samo na industrijskoj hrani, prilagođavanje bi moglo trajati nešto duže.

pileci-rizoto

Ovo je pravilna ishrana psa

– Meso treba da čini barem 70 odsto porcije, u ostalih odsto ulaze povrće, voće i žitarice.

– Termička obrada mesa neka je što kraća. Ukoliko kuvate meso u vodi, iskoristite tu supu u obroku psa.
– Tvrdo povrće, koje je psima u svežem obliku nesvarljivo, najpraktičnije je narendati ili samleti, i, ukoliko je narendano, ubaciti na kraju kuvanja mesa na 2-3 min. Sokove koje povrće pusti sačuvajte i ubacite u obrok bez termičke obrade. Mleveno ubacite na samom kraju u topli obrok, nemojte ga kuvati.
– Zeleno lisnato povrće je dovoljno samleti. Peršun i srodne biljke, salatasti plodovi i sve ono meke strukture ne treba termički obrađivati.

ada hranite psa kuvanim obrocima, imajte u vidu da takva ishrana nije prirodna za psa, te da se kuvanjem gube važni enzimi koje sveže meso sadrži. Pokušajte svom psu što češće davati sveže juneće kosti kako bi vežbao vilicu i čistio naslage sa zuba koje kuvana hrana može da napravi.

Najčešće povrće koje se koristi u kuvanim obrocima:

Uz kratku termicku obradu, narendano: šargarepa, pastrnjak, koren celera, koren peršuna, cvekla, batat (slatki krompir), tikvica, bundeva, blitva i spanać (bez drški, samo listovi), brokoli (u manjim količinama zbog nadimanja).

Sveže, najbolje mleveno: slatka paprika, paradajz, tikvica, blitva i spanać (bez drški, samo listovi), list peršuna.

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *