I to se dešava: Proglasili psa privremenim vlasnikom stana

 Nakon povratka iz prebivališta “Zoohigijene” mešanac Bolika je nenadano postala vlasnik stana u Novom Sadu, u Ulici Đorđa Nikšića Johana broj 15.

Stanari proglasili psa privremenim vlasnikom stana

Naime, nakon smrti vlasnice u oktobru prošle godine i dva dana boravka u zaključanom stanu, psa su oslobodili stanari ovog ulaza. Pošto preminula nije imala naslednika, pas je predat “Zoohigijeni”, gde je boravio sve do februara.

Stanarka ovog ulaza za 021.rs kaže da se pas pojavio odjednom, bez puno objašnjenja, uz papir o vakcinama koje je Bolika primila.

“Pronašli smo je samu ispred ulaza uz papir ‘Zoohigijene’ da je vakcinisana. Na papiru je neko od stanara ubrzo napisao da je Bolika postala vlasnik stana. Naravno, psa nismo pustili u stan, ali smo počeli da ga hranimo, što je i izazvalo probleme”, priča ona.

Dok je jedan deo stanara želeo da pomogne psu, drugi su tvrdili da ne žele okupljanje lutalica ispred ulaza.

Predsednica kućnog saveta je u pismu poručila stanarima da je “u konsultaciji sa komunalnom inspekcijom i ‘Zoohigijenom’ rečeno da je strogo zabranjeno hranjenje psa ispred ulaza zgrade”.

Ovakva odluka je kontraverzna jer se kosi za Zakonom o dobrobiti životinja, u kom se ističe da je dužnost čoveka da poštuje život, te da brine o dobrobiti životinja čiji opstanak zavisi neposredno od čoveka.

Direktor “Zoohigijene” Aleksandar Bursać za 021.rs kaže da u ovom preduzeću sigurno nisu poručili da je hranjenje životinje izričito zabranjeno.

“Takvim pitanjima se bavi komunalna inspekcija. Praksa je da se životinja ne sme napajati direktno sa česmi, već 20-30 metara od nje. Isti je slučaj i sa hranjenjem. Savetujemo građane da ne hrane životinje na mestima gde često prolaze ljudi, nego nekoliko metara od tog mesta. Mi to odobravamo pogotovo kada životinja, kao što je slučaj sa Bolikom, ne predstavlja nikakvu opasnost za okolinu“, kaže Bursać.

Prema saznanjima 021.rs pas se ne pojavljuje već nekoliko dana ispred ulaza, te niko ne zna šta je sa mešancem koji je, kako kažu stanari, bio jedini prijatelj starici koja je tu živela. Njih ne čudi da Bolika nije udomljena, jer je stara 11 godina, ali ističu da nije u redu to da nakon decenije života u stanu, ostatak života provede sama i napuštena.

Ovakve situacije stvaraju probleme i “Zoohigijeni”, jer su njihovi kapaciteti već odavno popunjeni. “Zaista smo ograničeni pri zbrinjavanju napuštenih pasa. Naravno, mi ih možemo povući ponovo u naše prihvatilište, ukoliko životinjama preti neka opasnost ili ako su one same problem za okolinu“, priča Bursac za 021.rs.

Sudbina prvog psa koji je, barem neformalno, postao vlasnik stana i dalje je neizvesna. Iako su stanari rešili spor sa predsednicom kućnog saveta, Boliku ne mogu hraniti, jer ne znaju gde je.

Svakodnevni problemi

Direktor “Zoohigijene” ističe da ovakve situacije nisu retkost, te da iz ovog preduzeća daju uvek iste savete.

“Ljudi koji su humani i koji žele da pomognu životinjama, ne treba da izazivaju gnev. Pored onih koji pomažu, postoje i oni koji bi najradije naudili životinjama, što je potpuno neshvatljivo. Dakle, treba napraviti kompromisna rešenja, koja će doprineti pre svega životinjama”, objašnjava Bursać i dodaje da su osnovni problem neodgovorni vlasnici koji, nakon što odrastu, svoje ljubimce ostavljaju na ulici.

On takođe ističe da CNR program (uhvati-steriliši-pusti), koji trenutno koristi “Zoohigijena”, pokazuje dobre rezultate, iako je na ulicama veliki broj napuštenih pasa.

“Ovaj program je dobar, jer kastracijom i sterilisanjem lutalica ublažujemo njihov temperament, ali i sprečavamo njihovu hiperprodukciju. Nasuprot tome, ogroman problem je konstantan priliv napuštenih pasa, za šta su krivi neodgovorni vlasnici.Takođe, psi se pojavljuju i iz drugih opština, a ko ih tu dovodi, to je već zadatak za policiju”, zaključuje Bursać za 021.rs.

Izvor: 021.rs

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *