Hrana za vašu pudlu: spremite dobro izbalansiran obrok!

Iako većina srednjih pudli rado sve jede, toj i patuljaste pudle mogu da budu veliki probirači. Zato Nemojte dozvoliti da vaš pas diktira jelovnik – vi treba da ste taj koji odlučuje šta će on jesti i kada. Izaberite između mnogih vrsta kupovne hrane ili spremite dobro izbalansiran domaći obrok.

pudla-jede1

Konzerve

Vlažna, mesna konzervirana hrana može se naći u mnogo različitih ukusa i tekstura. Neke su bogate proteinima i mešaju se sa suvom psećom hranom da bi obezbedile dodatne kalorije i važne ugljene hidrate ; druge su kompletan obrok. Hrana iz konzerve će ostati sveža u činiji samo kratko vreme.

Suvi obrok

Hrskavi suvi obrok se dodaje konzervisanoj hrani da poboljša teksturu, poveća udeo vlakna i masti, kao i da vežba čeljusti.

pudla-jede

Kompletna suva hrana

Kompletna suva hrana je prigodan i praktičan način da hranite pudle, posebno ako imate dve ili više. Ista količina standardnih vrsta suve hrane sadrži otprilike četiri puta više kalorija od hrane iz konzerve. Kvantitativno, pudli je potrebno manje suve hrane nego konzervisane. Suva hrana proizvodi manje otpada, što vam olakšava čišćenje za vašim psom.

Visoko energetska hrana

Štenad zahteva hranu koja je bogata hranljivim sastojcima, lako svarljiva, da omogući brzi razvoj.

Regularna

Formule za odrasle pse održavaju potrebe zrelih pasa različitih nivoa aktivnosti.

Nisko – kalorična

Stariji i ugojeni psi imaju manje potrebe za energijom iz hrane.

pudla-jede2

Hrana za čišćenje zuba

Veliki, hrskavi briketi održavaju zdrave desni i pomažu u kontroli zubnog kamenca.

Polu suva hrana

Ovakva hrana ima tri puta više kalorija od konzervisane hrane i javlja se u više ukusa, uključujući i sir. Veliki udeo ugljenih hidrata čini ovu hranu nepodesnom za pse koji imaju dijabetes. Kao i suva hrana, može da bude ostavljena napolju tokom celog dana tako da vaš pas može da jede u sopstvenom ritmu.

Pogodne „žvakalice“

Pudle su strastveni žvakaći, i sirova koža koja je oblikovna kao kost, predstavlja odličnu „žvaku“, kao i tvrdi biskvit.Izbegavajte iskuvane kosti jer one mogu polomiti zube.

Poslastice i biskviti

Zabavno je davati vašoj pudli grickalice, ali neke su vrlo kalorične, i ako ste previše darežljivi to može rezultirati punačkim psom! Koristite poslastice kao nagradu i ograničite količinu koju dajete. Što više grickalica vaša pudla dobija – to treba da su redovni obroci manji.

Hrana sa stola

Opšte je pravilo – obrok koji je dobro izbalansiran za nas, takođe je hranljiv i za pse. Nikada nemojte ohrabrivati moljakanje dajući psu zalogaje sa stola, ali spremite porciju i za vašeg psa. Pileće belo mesa sa pirinčem ili testeninom je odličan obrok, ali izbegavajte jake začine. Piletina je lakše svarljiva i ima manje kalorija od crvenog mesa. Kada servirate psu hranu pomešajte dobro sastojke da bi pas pojeo sve.

pud-jede

Medicinske dijete

Neki proizvođači pseće hrane prave širok spektar spcijalnih vrsta hrane koje pomažu u lečenju nekih zdravstvenih stanja, od oboljenja srca do gojaznosti. Vaš veterinar će vam preporučiti onu koja je najbolja za vašeg psa.

Zdravo hranjenje

Obezbedite vašoj pudli hranljive obroke, u količini odgovarajućoj za njen uzrast i potrebe za enrgijom, i obavezno joj obezbedite dovoljno sveže vode da biste izbegli dehidraciju. Iako pudle nisu toliko orijentisane prema hrani kao mnoge druge rase, sprečite moljakanje ili gojaznost tako što će te je hraniti u određeno vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *