HR: Ova preduzeća dozvoljavaju boravak psima u kancelarijama

U kompanijama Rimac automobili, Martimek, Infimum i Bruketa & Žinić uobičajena je praksa dovesti psa na posao i to nikome ne smeta.

Sve više firmi dopušta svojim zaposlenima da sa ljubimcima dolaze na posao. Ljudi sa sobom najčešće dovode pse koji se u kancelarijama osećaju prijatno i tamo provode dan uglavnom dremajući. Takva je praksa uobičajena u firmi Rimac automobili, Martimek, Infinum i Bruketa & Žinić. Neki imaju određena pravila za ljubimce – na primer, ko ih hrani i gde smeju biti, dok je u drugim kompanijama sve prilično proizvoljno, odnosno zavisi od odluke samog vlasnika.

Moderne kompanije
U Infinum, firmi koja se bavi dizajnom i razvojem mobilnih i veb aplikacija, tri psa redovno sa svojim vlasnicima dolaze na posao – to su Uma, Nera i Eric.

Uma najčešće šeta po kancelariji u potrazi za hranom, a ostatak vremena provodi pokraj vlasnika spavajući zimski san. Nera je kancelarijska miljenica koja svima skače u krilo, dok Erik obično pokušava na igru nagovoriti drugo dvoje, ali ne uspeva.

psi na poslu

– Svi smo mi mladi, atmosfera je vrlo otvorena i porodična, pa nam se psi uklapaju u poslovnu priču. Kad smo umorni i kad nam treba odmor, psi pomognu: skoče u krilo, pomaze se, poigramo se i onda nam je lakše – kaže Helena Vojnović iz business supporta Infinum.

U reklamnoj agenciji Bruketa & Žinić na posao dolazi pet pasa. U firmi na početku niko nije niti razmišljao o tome da dovede ljubimce na posao, nego je do toga došlo spontano.
Pre nekoliko godina jedan je zaposlenik odlazio na godišnji odmor, a nije imao kome ostaviti svoju zlatnu ribicu da je hrani. Pitao je kolege bi li je mogao doneti u kancelariju pa da je oni svakoga dana hrane, a oni su pristali na to.

pri na poslu1

– Svi smo je hranili, a ostala je kod nas i nakon njegovog povratka sa odmora. Na kraju je toliko narasla da smo je poklonili Zoološkom vrtu jer nije mogla da stane u akvarijum. Nakon što je ribica donesena u kancelariju, vlasnici pasa su pomislili da bi i oni mogli ponekad povesti ljubimce sa sobom. Svima nam se ta ideja svidela, pa su nam sad ljubimci deo svakodnevice i srećni smo zbog toga – kaže Jelena Mihelčić, PR kompanije.

U Rimac automobilima uobičajeno da psi sa svojim vlasnicima dolaze na posao. Od prvoga dana kada je kompanija počela sa radom jedna Jack Russellica, Lina, dolazila je na posao, a to radi i danas. Pratila je svoju vlasnicu Moniku Mikac, voditeljku odnosa s javnošću kompanije.

pri na poslu3

Pravila za ljubimce
– Imamo interni pravilnik u kojem se nalaze pravila vezana za boravak kućnih ljubimaca u našim prostorima: odredbe da pse hrane samo vlasnici, da mogu slobodno da se šetaju po firmi, da vlasnik može doneti potrebne sitnice kako bi psu boravak učinio lepšim … To su svi i učinili, pa se tako na podu ispod stola vlasnika nalaze krevetići za pse, kao i karlice s vodom – kaže Miroslav Zrnčević, koordinator za marketing kompanije.

Pse se može dovesti u kompaniju Martimek, specijalizovanu za prodaju parfema i kozmetike. Skoro polovina zaposlenih dovodi sa sobom pse, a svi oni vrlo su mirni, socijalizovani i uglavnom radne sate svojih vlasnika provedu spavajući. Maskota posla je jorkširski toi terijerka dasla koja deli dom sa vlasnicom kompanije Marisom Marton.

– Čim sednemo u auto, Dasla zna da idemo na posao. Kad se pojavi u kancelariji, odmah podigne atmosferu. Svakoga ko uđe u kompaniju ona mora pozdraviti, a kad neko odlazi, naljuti se jer voli veliko društvo – ispričala je Marton.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *