Hormonski poremećaji kod kuja

Poznato je da se teranje kuja javlja najčešće dva puta godišnje, odnosno na približno svakih šest meseci. Ovo ipak nije pravilo za sve rase kuja pa je moguće da se kod nekih teranje javlja jedan put ili tri puta godišnje.

Samo teranje traje različito, a najoptimalniji termin za parenje se određuje iskustveno ili što je sigurnije na osnovu ginekološkog brisa i pretrage nivoa hormona u krvi. Takvim postupcima je utvrđeno da se optimalno vreme kreće između 11 i 18 dana. Ukoliko je kuja ostala skotna porođaj se očekuje za 60 do 63 dana.U poslednjih nekoliko godina na našim prostorima došlo je do značanjog i evidentnog poremećaja polnog ciklusa kuja i određivanja optimalnog vremena za parenje. Naročito je taj poremećaj izražen ove godine, a obuhvata sve rase pasa bez izuzetka u procentu od 30 do 60%. Poremećeno teranje je za vlasnike vrlo slično pravom teranju, tako da su vlasnici zbunjeni ponašanjem kuja koje u predviđenom terminu odbijaju da se pare. Drugi oblik poremećaja je označen parenjem ali izostaje graviditet ili što je još čudnije kuje se pare s prekidima tridesetak dana, da bi posle nekog vremena ponovo došlo do krvarenja iz vagine s poznatim simptomima koji su karakteristični za pravo teranje.

sleeping-dog

Vlasnici najčešće primećuju početno krvarenje i u anamnezi ističu da je to trajalo vrlo kratko, a da je iscedak bio nekako bledunjav. Količina crvenkastog iscetka je mala, a vagina obično manje ili više otekne.

Ponašanje koje je uobičajeno, a mužjaci se ponašaju pomalo zbunjeno. Prisutno je njuškanje koje ne prelazi u intenzivan interes i želju za naskakivanjem i parenjem.Ovakvo ponašanje je prisutno duži period ali upadljivije promene izostaju. Interesantno je napomenuti das mo u našoj ambulanti imali slučajeve parenja kuja sa piometrom (gnojno zapaljenje materice), ili što je još čudnije parenje skotnih kuja koje su u poodmaklom graviditetu.Uz poremećeno teranje konstatovana je teška bakteriološka infekcija.

Dijagnoza poremećenog teranja kuja se postavlja na osnovu citološkog brisa i određivanja nivoa hormona u krvi. Predlažemo da se obavezno uradi bakteriološki bris sa određivanjem antibiograma na osnovu kojeg treba preduzeti odgovarajuću terapiju antibioticima.

U slučajevima kad se potvrdi poremećeno teranje ne može se odrediti termin za parenje jer nedostaje ovulacija. Praksa u našoj ambulanti je pokazala da se posle nekoliko meseci (jedan do tri) , pojavljuje ponovno krvarenje koje ovoga puta ima sasvim druga obeležja- Iscedak je obilan, radi se u početku o čistoj krvi, a kasnije je iscedak sukrvičast. Nalaz u citološkom brisu je karakterisičan po svojim ćelijama, a nivo hormona se stalno menja i kreće ka optimalnoj vrednosti. Našim pacijentima smo pregledali citološki bris i određivali nivo hormona na svakih pet do sedam dana, čime smo uspeli da odredimo pravi termin za parenje. Jedan od mogućih uzroka ovakvog stanja je nekontrolisano davanje hormona za sprečavanje neželjenog graviditeta ili izazivanje estrusa. Ali moramo reći da se poremećaj javlja i kod kuja koje nisu tretirane hormonima. Naš savet za rešavanje ovog problema je da se urade češći citološki brisevi i pregled krvi u cilju određivanja pravog teranja i optimalnog vremena za parenje.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *