Šta podrazumevamo pod higijenom psa

Pod čistoćom prostora podrazumeva se stalna navika jednog psa da ne vrši veliku i malu nuždu u stanu i ostalim prostorijama kuće i celokupnog boravka, već da ove male i velike -radnje- obavlja napolju.

Problem nastaje kad u kuću stigne novo štene. Kako će da nauči da ne zagađuje prostor oko sebe zavisi od dve stvari:

Prvo od načina kako je živelo do svoje dvanaeste nedelje u odgajivačnici i drugo od ponašanja novog vlasnika u prvim danima pošto je štene doneseno kući. Preduslov je da je taj mladi pas zdrav, da nema problema sa bešikom, bubrezima, stomakom i crevima. Jer ako pas koji je već naučio da održava čistoću svog prostora iznenada to prekrši, potrebno je da ga pregleda veterinar. To je sigurno znak neke bolesti.

boo_pas_v1

Učenje u novom stanu

Kad štene stigne prvi put u novu kuću ili stan ne treba ga odmah uneti unutra da mu se dive članovi porodice. Od uzbuđenja ćete zaboraviti da on treba napolje i prvi put će se popiškiti natepih. Još jedan od uzroka ovakvom ponašanju je nova sredina i zbunjenost zbog novih mirisa, pa on počne da obeležava svoj prostor. Tako smo već propustili najbolju priliku da pokažemo psu gde sme to da radi. A bolje sprečiti nego lečiti.

Dakle, treba ga odvesti na mesto u dvorištu koje mi odredimo i tu treba sačekati neko vreme, potpuno mirno i strpljivo dok se štene ne isprazni. Sve dok ono to obavlje treba ga hvaliti i hrabriti rečima. Mali pas će vaše pohvale povezati sa svojim telesnim pražnjenjem i tako ćete moći i ubuduće da postupite. To možete da primenite i kod drugih procesa učenja. Time se postiže poverenje kod psa. On će uskoro zapamtiti šta tražimo od njega, a zatim će rado ispuniti naše želje. Naprotiv, glasnim zapovedničkim tonom i uzbuđenom grdnjom psa samo činimo nesigurnim jer tako on ne zna šta treba da radi i jedino oseća naš bes.


Navikavanje kod odgajivača

Svakom štenetu je urođena potreba za čistoćom, ali ako boks ili mesto boravka nije uređeno tako da ono samo može da izađe i obavi nuždu, navika za čistoćom se gubi u prvih osam nedelja života. Kod takvih odgajivača ne treba kupiti štenad.

Radi se o tome da štenetu treba da je na raspolaganju različita vrsta podloge (drvo, šljunak, trava) već od četvrte nedelje života. Ono će instiktivno tražiti najmekšu podlogu da bi se ispraznilo. Ako nema izbora uradiće to na tvrdoj podlozi. Zato će kasnije trebati više nedelja da se nauči redu.

Zbog toga je loše da se štenci drže u nekom uglu podruma, šupe ili vešernice. Potpuno loši su i kavezi od plastike. Oni su prakični samo za odgajivače jer se lakše čiste. Oni deluju loše na formiranje iičnosti šteneta što se primeti tek u doba zrelosti i dovodi do teškoća u vaspitavanju.

Tako na primer u SAD ima perfektno uređenih odgajivačnica, ali one nisu primerene psećoj prirodi pa u knjigama stoji da je dozvoljeno da pas dostigne čistoću prostora tek za sedam meseci. Kod nas je sasvim normalno da pas nauči da obavlja nuždu napolju i sa četrnaest dana starosti. Održavanje prostora ili okoline čistim je posao u kojem moraju da učestvuju i odgajivač i vlasnik.

Psu uvek treba pokazati nekim primerom, gde sme da obavlja svoje potrebe, ako već sam to nije savladao. Jer grdnjom se stanje samo pogoršava.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *