Grumer Stevan Perić priča kako, gde i koliko često negovati psa

Kako, gde i koliko često? Vlasnici pasa znaju da je češljanje njihovih ljubimaca deo osnovne higijene i održavanja dlake.

Dobro bi bilo da naučite psa na to već od malih nogu (20-ak minuta dnevno zavisno o rasi). Nažalost, to se ne dešava često jer mnogi vlasnici pasa nisu dovoljna istrajni, uporni ili su jednostavno lenji.

Najčešće odustanu i ne neguju svog ljubimca redovno. Važno je napomenuti da se svi štenci bune kad je češljanje u pitanju. Zato je na vlasnicima da budu ustrajniji od njih, imaju strpljenja i nagrade ga svaki put nakon češljanja.

steva p

–  Kada počnete da navikavate štene odnosno mladog psa na češljanje, pokušajte to da uradite na povišenoj površini van prostora u kojem živite (na starom stolu u dvorištu, na terasi ). Na taj način ga pripremate na prve veterinarske i kozmetičke preglede odnosno tretmane- kaže grumer Stevan Perić iz Zooveta.

Mi kažemo da je na vlasnicima da nauče psa osnovna pravila ponašanja što znači da ga naučite ga da ne reaguje agresivno kada ga strana osoba dodiruje ili češlja. Popunite svoj deo obaveze i redovno češljajte svog psa u periodu između odlazaka kod grumera jer na taj način sprečavate zapetljanja dlake koja su neizostavna ukoliko ste nemarni.

steva

– Važno je da znate da zapuštanje dlake odnosno neredovno češljanje i šišanje je najgore što se može dogoditi. Tada se lepa dlaka vašeg ljubimca pretvara u gomilu čvorova koji su za psa vrlo neprijatni a posebno nezdravi. Dlaka počinje da ima neprijatan i intenzivan miris, a tu počinju i neizostavni problemi sa kožom koja može ugroziti ceo organizam kako ljubimca tako i vas – objašnjava sagovornik i dodaje da je neuredna i prljava dlaka psa savršena podloga za bolesti i zaraze.

Kako kaže, zato dlaka mora biti prohodna i bez čvorova. Sledeća važna stavka je kako i čime češljati psa.

– Pas koji nije naučen na češljanje, počinje da se češlja od zadnjeg dela tela prema glavi. Posebno je važno dobro pročešljati delove stomaka, unutrašnji deo nogu (prepone), delove oko vrata i ušiju. Tu su najčešća zapetljanja dlake. U zavisnosti od rase psa, potrenbo je birati četke i pribor za održavanje dlake. Dugodlake pasmine sa spoljnom dlakom i potdlakom (kokeri, retrieveri) koriste četku sa metalnim bodljama koja je veoma delotvorna u izvlačenju zapetljanja i čvorova. Koriste se i takozvane četke za izvlačenje potdlake (slicker četka). Bodlje su joj nakrivljene, odlično izvlače potdlaku i ima ih u prodaji sa različitom dužinom bodlji (zavisno o dužini dlake) – otktiva Perić za naš portal.

Na oštrodlakiim psima (šnauceri, terijeri) mogu se takođe koristiti slicker četke, ali je važno znati da su to rase koje se ne linjaju, pa im je potrebno ručno čupkati dlaku. Za to služe razne vrste trimera. To zna biti vrlo naporno i dugotrajno pa to vlasnici često prepuštaju grumerima.

steva peric

– Redovno četkanje kratkodlakih pasa (labrador, pinč, rotvajleri) vrlo je bitno jer se oni konstantno, tokom cele godine, linjaju. Idealne su za njih tzv. grublje grumerske rukavice koje odlično izvlače dlaku a istovremeno stimulišu, tj. masiraju kožu. Po potrebi možete koristi kratku četku – naglašava Stevan.

Inače, kako svaka rasa ima svoje karakteristike i svoju “frizuru”, najbolje je šišanje prepustiti grumerima. Šišanje iziskuje znanje, pribor i veštinu. Iako su neke rase zahtevnije, redovno šišanje podrazumeva odlazak grumeru svaka dva do tri meseca. Dajte poverenje grumer koji radi kvalitetno i sa ljubavlju prema svojim mušterijama.

Mi znamo vlasnike pasa koji su poverenje dali Stevanu Periću i Milici Erdevik koji rade u Zoovetu.

steva i mici

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *