Grumer Stevan Perić: Evo kada ne bi trebalo da dovodite psa na šišanje

Kada postanete vlasnik psa preuzeli ste i odgovornost za njegovo uređivanje i održavanje, kako bi njegova dlaka uvek bila čista i zdrava.

Koliko je za negu dlake potrebno truda i rada zavisi od pasmine koju imate i aktivnosti u kojima pas učestvuje.

Recimo, izložbeni pas zahteva mnogo veću brigu i negu od porodičnih pasa, ipak karakteristično i za jedne i za druge jeste da iziskuju osnovnu negu dlake i redovnu posetu groomeru.

Međutim ima u nekim situacija psa ne treba voditi kod grumera na sređivanje, što mnogi vlasnici ne znaju ili znaju, ali se prave da ne znaju. Zato groomer iz Zoovet Veterinarska apoteka Stevan Perićotkriva za portal paszavas.com koje su bitne stvari koje vlasnici treba da znaju i kada ne treba da dovode svog psa na šišanje. Takođe saznaćete i šta vlasnik treba da predoči groomeru u slučaju da ipak dovede psa na šišanje.

stevan

Lagati grumera u vezi sa psom zaista ne vodi nikuda. Laž je zapravo veoma štetna. Zato bi svaki vlasnik trebalo da bude otvoren i iskren sa groomerom koliko je to moguće. Ako lažete grumera, ispašće da ga smatrate budalom, a oni bi rado voleli da čuju iskreno od vlasnika: “Moj pas ne voli da se kupa, tako da ja to ne radim ili ” Ne želim da ga vi kupate”

– Prvo i osnovno, ni jedan vlasnik ne bi trebao da dovodi psa na kupanje, šišanje, sređivanje ili trimovanje je u situaciji kada je kuja u teranju. Meni lično kao groomeru to ne smeta, ali psi koji se u tom trenutku nalaze sa kujom u salonu i psi nakon njenog tretmana osećaju mirise koje kuja ostavlja za sobom i postaju izrazito uzbuđeni, razdražljivi i nemirni što veoma otežava njihov tretman.Zato je svakako bolje sačekati da teranje prođe i dovesti je na sređivanje posle tog perioda, jer bi se ona u toku ciklusa iznova i iznova zaprljala svojim sekretom koji u tom periodu luči. Za tih nekoliko dana njoj neće dlaka narasti puno, a vlasnici će ako poslušaju ovaj savet svakako olakšati posao nama grumerima, ali i drugim psima koji se nalaze u tom trenutku kod nas – objašnjava Stevan Perić.

stevan1

Kako kaže, psa ne treba dovoditi kada su kuje visoko skotne, jer se tada njihov graviditet dovodi u rizično stanje.

Osim toga vlasnici treba da su svesni da ne treba da dovode pse sa bilo kakvim oblikom oboljenja poput kožnih promena, kao ni one sa teškom upalom uha, alergijama, jer u tim situacijama prevashodno treba odvesti psa kod veterinara, a zatim se konsultovati sa groomerom.

Stevan napominje da je veoma važno što vlasnici treba da znaju je da naglase, (moje je ujedno da pitam), da li pas eventualno ujeda, da li je agresivan i ako jeste na koji način je agresivan. Vrlo bitna informacija koju grumeri treba da imaju je i da li pas voli ili ne voli da se kupa…

Vrlo bitno je da nam kažu da li pas ima buve, jer ako prećute desiće se da zaraze buvama i druge pse koji su došli na šišanje, a onda ćemo mi ispasti krivi i neuredni, jer će ostali svima pričati kako im je pas u salonu za negu pasa zapatio buve, što je daleko od istine – ističe Stevan.

Vrlo je važno da vlasnici kažu da li je njihov ljubimac alergičan na neki šampon, ili je osetljiv na pojedinm delovima tela koje treba obrijati, da li je osetljiv na dodir na određenom delu tela.

– Ništa ne treba kriti od grumera, jer to bi bilo isto kada bi sakrili od svog frizera da imate vaške, perut ili da vam kosa opada. Za sve ove situacije postoji rešenje samo je bitno naglasiti prilikom zakazivanja tretmana – priča sagovornik.

stevan3

Upitan da li postoji još nešto što bi poručio vlasnicima pasa, Stevan kaže: “Još jedna bitna stvar koju bih ovom prilikom rekao, jeste da je najbolje psa ostaviti nasamo sa groomerom, i to iz jednog jedinog razloga. Psi su mnogo drugačije ponaša bez prisustva vlasnika odnosno bolje sarađuje sa groomerom, nego kada je vlasnik pored psa. I zato u tim situacijama bi bilo bolje da vlasnik ostavi ps, ode i vrati se u dogovoreno vreme.
I da slobodno pitajte goumera: Kako se kreće sa pranjem zuba psa? Koju četku treba da koristim? Možete li mi pokazati kako da naučim da pas stoji mirno dok ga četkam ili kupam? Kako da očistitim uši psa?

Grumeri su uvek spremni da vam pomognu i da vas informišu o svemu u vezi sa negom psa.

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *