Zašto psa treba da prepustite profesionalcima…

U poslednje vreme svedoci smo da sve više ljudi sami šišaju svog psa, umesto da ga odvedu u salon za kućne ljubimce. mnogi tvrde da im je isplativije da sami kupe mašinicu, nego da psa vode kod groomera. On jeste da će izgledati uredno, ali pitanje je da li je to doboljno kvalitetno urađeno. Zato naš savet je da je mnogo sigurnije i lakše da kompletno doterivanje psa poveriti profesionalcu. Na kraju krajeva i vi idete na šišanje kod profesionalaca, e ne uzimate makate da to radite sami.

Groomerka Milica Erdevik frizerka za pse u Veterinarskoj apoteci i specijalizovanoj prodavnici za pse ZOOVET, Stevana Musića 13 u Novom Sadu kaže za naš portal da dotirivanje i sređivanje pasa nije samo rezervisano za rasne pse, već i za mešance.

Profesionalci ne primenjuju pravila doslovno, već umeju da vode računa o liniji psa kako bi se istakao njegov izgled. Obavezno u slučaju kad pas ide na takmičenje, doterivanje se preporučuje ako želite da vam životnja bude u skladu sa pravilima svoje rase. Kriterijumi su se menjali tokom godina. Šišanje pudle u vidu lava iščezava da bi ustupilo mesto ekscentričnom šišanju, harmoničnijem i modernijem. Pudli je potrebno doterivanje svaka dva meseca.

lilica
Milica je doterala Lili

– Kod pasa sa grubom dlakom (foks, šnaucer, itd.), dlaka se oblikuje i trimovanje na svaka tri meseca. Ovčarima sa gustom dlakom, bobtejlu ili brieškom ovčaru, ukoliko se redovno četkaju, dovoljne su dve do tri seanse godišnje, kao avganistanskom hrtu čija duga dlaka s vremena na vreme iziskuje brigu stručnjaka. Profesionalci za doterivanje pasa raspolažu odgovarajućom i usavršenom opremom: sto na kojem se pas imobilizira u stojećem položaju pomoću remena, frizerske makaze svih veličina za sečenje ili proredjivanje dlake, mašinicu za šišanje sa više glava, četke koje su više ili manje čvrste (od svile, od dlake divljeg vepra, itd), rukavice za postizanje sjaja, češagije, češljeve i fenove. Neki koriste sto sa grejanjem ili pak kadu sa bočnim vratima da bi se izbeglo podizanje životnje – priča Milica frizerka za pse u Veterinarskoj apoteci i specijalizovanoj prodavnici za pse ZOOVET, Stevana Musića 13 u Novom Sadu.

Kako kaže, pri doterivanju primenjuje se više metoda: šišanje, striženje, ili epilacija, što se može raditi ručno ili pomoću češljanoža, trimera, ili završno oblikovanje krzna koje se vrši nožem za proređivanje i češljem, čime se psu daje željena linija. Striženje i trimovanje primenju se kod pasa sa grubom dlakom (terijer, šnaucer, jazavičar sa grubom dlakom).

Psi se obično kupaju pre doterivanja. Inače, kupanje se ne preporučuje kada je reč o foksterijeru, sem ako je veoma prljav, da mu se ne pokvari dlaka.

Proizvodi za negu pasa
Spektar šampona, losiona i krema za pse ne prestaje da se širi tako danas postoji veliki izbor šampona za sve vrste dlake i sve boje krzna, biljna ulja za sjaj dlake, kreme za razmrsivanje dlake ili za njeno podizanje, omekšivači prilagodjeni teksturi krzna, učvršćivači i čak toaletne vode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *