Graničarski škotski ovčar – Border koli

Intuitivan i inteligentan, Graničarski škotski ovčar predstavlja svetsku klasu u čuvanju stada.

Ako ste ikada imali zadovoljstvo da gledate Graničarskog škotskog ovčara kako čuva ovce, znate da gledate pravog majstora u svom poslu. Sa svojim intezivnim pogledom dok se približava ovcama,  intuitivnim odgovorom na komandu pastira, i veštim načinom na koji manevriše stadom tačno tako kako pastir to i želi – on uliva veliko strahopoštovanje.

Ako postoji tamna strana Graničarskižog škotskog ovčara i njegovoj neumornoj energiji i radoholičarskom stavu, onda je to odgajanje u porodici koja ga ne razume. On nije umiljat pas. On želi i potreban mu je posao. Držati korak sa Graničarskim škotskim ovčarom i njegovom mentalnom i fizičkom snagom pretstavlja iscrpljujuć zadatak za vlasnika i porodicu koja želi opuštenog kućnog ljubimca.

 

Border-Collie-Puppy

 

Graničarski škotski ovčar ili Border koli je pastirski pas, što znači da ima ogromnu potrebu da prikuplja i čuva stado. To stado mogu biti ovce, deca, mačke, vecerice ili bilo šta što se kreće, uključujući i automobile. Njegov insinkt da gricne, odgurne ili zalaje, zajedno sa njegovom energijom, ne može se dresurom izbaciti iz njega. Umesto toga, on mora da bude usmeren. On mora da ima zadatak, da li to je zaista skupljanje stada ili takmičenje u sportu pasa. Brza šetnja ili igranje svaki dan nije dovoljno aktivnosti za Border kolija.

Kažu da za pravog vlasnika, Graničarski škotski ovčar je divan pas za imati. Njegova inteligencija i poslušna priroda čine ga lakim za dresirati. On je osetljiv, i prema onima koji ga dobro poznaju, on ima tajanstvenu moć da tačno zna šta ćete ga pitati i tražiti od njega pre nego što to i uradite. Ukoliko je dobro socijalizovan i dresiran, Border koli se može prilagoditi skoro svakom životnom stilu.

Graničarski škotski ovčar se dobro slaže sa vlasnicima koji su aktivni kao i on, pogotovo ako je vlasnik željan da se uključi u sport pasa. Sa pravim treningom ova rasa dostiže vrhunac u svakoj aktivnosti koju pokuša.

Sa pravim vlasnikom ili porodicom koja je spremna da se na odgovarajući način druži i trenira Border kolija, shvatiće da su pronašli srodnu dušu u ovoj inteligentnoj i osetljivoj rasi.

Bitne informacije
Visina: 46 do 56 centimetara
Težina: 13 do 21 kilograma
Životni vek: 13 do 16 godina

 

Želite li da imate ovog psa, ali najboljeg porekla, kontaktirajte najjače i najbolje odgajivače u regionu:

Hyper Paw kennel

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *