Da li je gordon seter pas za vas?

Gordon seter je pomalo drugačija vrsta rase setera, uglavnom zbog jedinstvene boje dlake. Ima dugu, raskošnu dlaku crne i žutosmeđe boje.

Izgled i karakter
Dlaka Gordon setera može biti blago talasasta, ali nikada kovrdžava. Duža je na ušima, grudima, stomaku, nogama i repu. Rep mu je relativno dugačak, počinje prilično široko i sužava se u vrhu. Podignut je kada pas radi ili je uzbuđen. Dlaka na repu je duža sa unutrašnje strane i postepeno se smanjuje prema vrhu repa. Kada se gleda sa strane, rep podseća na zastavicu. Još jedna zanimljiva karakteristika Gordon setera su njegove velike viseće uši prekrivene talasastom dlakom.

Gordon seter je inteligentan, sposoban i radoznao pas. Mora da ima nešto čime će mu biti zaokupljena pažnja, jer ako mu je dosadno zna da bude destruktivan. Voli aktivnosti na otvorenom i vežbaće koliko god mu budete dali. Neustrašiv je, odan, privržen i hrabar pas, koji voli da bude u prirodi i gotovo nikada ne prestaje da maše repom. Samo zapamtite da je ovo pas kojem je potrebna vežba svaki dan jer inače neće biti srećan.

Ovo je pas koji ima potrebu da bude deo porodice i biće vam neverojatno veran i odan. Po prirodi se zaštitnički odnosi prema svojoj porodici i kući, posebno prema deci. Nežan je i strpljiv sa decom, naročito ako odrasta u njihovom okruženju. Na oprezu je i dobar je pas čuvar, a u društvu nepoznatih ljudi drži se s rezervom. Impresivno se oglašava, ima široku lepezu zvukova koje koristi kada želi da vam nešto da do znanja.

Održavanje i okruženje
Činiće vam se da je zbog duge i talasaste dlake ovog psa komplikovano negovati, ali to zaista nije tako. Dovoljno je redovno četkanje i povremeno šišanje. Retko ga treba kupati, a i ne linja se preterano.

Ono čemu treba posvetiti dosta vremena je aktivnost, kretanje i vežbanje s ovim psom. Pustite ga da slobodno trči ili idite u duge šetnje, ali svakako imajte na umu da to treba činiti svakodnevno jer je ovo vrlo energičan pas.

Vrlo je prijateljski nastrojen i umiljat prema svima, ali zna da bude ljubomoran i tvrdoglav. Potrebna mu je obuka i rana socijalizacija, a zbog svoje energije i potrebe za aktivnošću, idealno bi bilo da živi u kući s velikim ograđenim dvorištem.

Foto:  (uzgajivacnica Woodland Hoppers)

3 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *