Kako gluten utiče na psa?

Pročitajte da li na psa utiče hrana sa glutenom.

Šta je gluten?

Gluten je protein koji se nalazi uglavnom u pšenici, ali je prisutan i u drugim žitaricama, uključujući raž, ječam, ovas i heljdu. To je zapravo sirova mešavina dva proteina, glijadina i glutenina. Žitarice koje ne sadrže gluten su pirinač, proso, kukuruz…

Da li su psi intolerantni na gluten?

Većina pasa dobro podnosi pšenicu i druge žitarice i nemaju neželjenih efekata kada se koriste u ishrani pasa. Za razliku od mačaka, pas može da jede i meso i biljne proizvode. Gluten se vari preko enzima u pankreasu odnosno tankom crevu. Međutim, neki psi, baš kao i pojedini ljudi ne mogu da podnesu gluten. Kod ljudi, ovo stanje se zove “celijakija.” Kod psa se to naziva “enteropatija,” ili osetljivost na gluten. Psi koji su osetljivi na gluten najčešće razvijaju hronično zapaljnje tankog creva. Ovi psi imaju povremenu ili upornu dijareju, gube na težini, kvalitet dlake drastično opada, gube kondiciju i generalno ne napreduju. Na sreću, netolerancija na gluten nije tko česta pojava kod pasa.

hrana pas

Kako gluten uzrokuje problem sa varenjem? 

Psi koji su alergični na gluten imaju alergijsku reakciju kada jedu hranu ili poslastice koje sadrže žitarice. Iako, još uvek nije do kraja ispitan ovaj poremećaj, smatra se da imunološki sistem kod pasa intolerantnih na gluten napada gastrointestinali trakt kada u organizam uđe gluten koji oštećuje sitne, niti u crevima pa zbog ovog oštećenja psi ne mogu da apsorbuju ključne hranljive materije, kao što su proteini, ugljeni hidrati, masti, vitamini, minerali, a u u nekim slučajevima, čak ni vodu. Kao rezultat, dolazi do mršavljenja, čak i kada pas jede dosta hrane. Pas će smršati, kondicija će mu opasti, a imaće hronični proliv.

Koje rase pasa su pogođene?

Netolerancija na gluten može da utiče na bilo koju rasu, ali je zapaženo da ga najčešće imaju irski seteri i samojedi. Vlasnici obično prve znake primete kada pas napuni 6 ili 7 meseci starosti.

Kako se uspostavlja dijagnoza? 

Ukoliko pas ima učestale prolice i gubi na težini, vererinar će prvo izvaditi krv i urin, a zatim će uzeti i stolicu na pregled kako bi se eliminisali paraziti. Rezultati ovih testova kod pasa koji su osetljivi na gluten obično ne pokažu da je pas bolestan. Jedini način da se definitivno utvrdi da li je pas intolerantan na gluten jeste staviti ga na ishranuu bez glutenskim granulama i to na dve do 4 nedelje. Ukoliko pas u tom periodu pokaže opšte poboljšanje, počne da dobija na težini, a proliv prestane, gluten iz organizma je uklonjen. nakon tog perioda treba mu dati granu sa glutenom, a ako se simptomi vrate znak je da je pas intolerantan na gluten.

Kako je netolerancija leči?

Na sreću, intolerancija je potpuno izlečiva izlečiva. Svi simptomi će prestati kada se izbaci iz ishrane hrana koja sadrži gluten. Inače, pšenica je najproblematičnija namirnica za pse intolerantne na gluten. Genetski modifikovana zrna su posebno rizična za ove pse.  Zanimljivo, je da leptiri koji dolaze u kontakt sa polenom iz genetski modifikovanih useva trpe veliki broj zdravstvenih problema, a na kraju razvijaju čudne genetske mutacije. Moguće je da se slična stvar se događa kada psi jedu genetski modifikovane žitarice.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *