Evo kako da znate da li vaš pas ima gliste

Postoji veliki broj oblih crva koji mogu da izazovu bolest kod ljudi i životinja. Ovi paraziti mogu da budu različite veličine (od nekoliko milimetara pa sve jednog metra) a obično su beličaste, sivkaste ili svetlocrvene boje. Hrane se rastvorenim supstancama iz organa u kojima borave a u nekim slučajevima krvlju i sluzokožom domaćina. Ženke polažu zrela jaja ili ona dozrevaju u spoljašnjoj sredini. Zaraza se širi bilo neposredno preko jaja, bilo posredno kada postoji i prelazni domaćin.

Kao i većina drugih parazitskih bolesti, toksokarijaza je češća u delovima sveta sa toplom i vlažom klimom. Uzročnik bolesti kod pasa je Toxocara canis ili pseća glista. Dugačka je od 5 do 10 cm, valjkastog je oblika i bledožućkaste boje.
Odrasla glista živi u crevima odakle psećim izmetom, u okolinu luči veliki broj mikroskopski sitnih jajašca. Ona su vrlo dobro zaštićena svojom ljuskom, pa tako mogu nekoliko godina živeti na zemlji nakon što se izmet osušio i raspao.

Ukoliko nakon toliko vremena, jajšca dospeju u pseća usta, doći će do creva gde će se razviti larva. Larva će krvlju preći u jetru, a iz jetre delom u mišiće, a delom u pluća. Iz pluća će iskašljavanjem dospeti u usta i gutanjem nazad u crevo. Sada je to odrasla glista koja svakodnevno luči jajašca i izbacuje ih izmetom u spoljašnju sredinu.

Larve iz mišića će se učauriti i u tom stanju ostati sve do povoljnih uslova, kada će se aktivirati i nastaviti svoj put.

Kod pasa parazitira još jedna slična glista – Toxascaris leonina. Kod životinja postoji nekoliko načina infestacije. Štenci se mogu inficirati još pre rođenja, preko posteljice, ili neposredno po rođenju, preko mleka majke. Zanimljivo je da larve ovih parazita mogu da miruju u telu majke (kuje) sve do određene faze skotnosti. Smatra se da ih hormonske promene u trudnoći aktiviraju, tako da dolazi do migracije i prelaska u plod preko posteljice. Treći način infestacije je preko kontaminirane hrane i vode. Larve mogu migracijom da nasele creva gde se razvijaju u odrasle parazite.

Simptomi infekcije su: otečen stomak, bol u trbuhu a može da dođe i do potpunog začepljenja creva. Životinje su bezvoljne, dlaka je bez sjaja i često se javlja štucanje i povraćanje. U težim slučajevima, u izmetu ili povraćenom sadržaju se mogu naći i odrasli paraziti.

Pantljičare pripadaju parazitskim crvima koji se karakterišu pljosnatim telom, izdeljenim na članke. Nemaju organe za varenje, već hranu upijaju celom površinom tela. Pomoću pijavki smeštenih na glavi, pantljičare se pričvršćuju za sluzokožu creva. Žive u tankom crevu čoveka i životinja i za njihov razvoj je potreban jedan ili više prelaznih domaćina. To može biti ili čovek ili neke životinjske vrste.

gliste

Parazitsko oboljenje čoveka i nekih životinja, koje nastaje zaražavanjem larvenim oblikom pantljičare Echinococcus granulosus. Ova bolest spada u najznačajnije zoonoze i sreće se uglavnom u zemljama umerenog klimatskog pojasa, severne i južne polulopte, sa prosečnim godišnjim temperaturama od 10 do 20 °C.

Uzročnik ehinokokoze se sreće u dva oblika: kao odrasli parazit u vidu male pantljičare i kao razvojni oblik u vidu larve.

Odrasli parazit živi u crevima psa, vuka i šakala. Dug je oko 6 mm i ima samo 3 članka. Na glavi ima 2 reda kukica kojima se pričvršćuje za sluzokožu creva. Poslednji članak je pun jaja, koje zaražena životinja izbacuje sa izmetom u spoljašnju sredinu i na taj način zagađuje okolinu.
Larva prodire kroz sluzokožu creva i krvlju stiže najpre u jetru gde se formira cista ehinokoka. Ponekad se događa da ova jajašca prođu jetru i stignu do pluća a odatle bilo gde u telo ovih prelaznih domaćina. Zbog toga je u jetri najčešća lokalizacija cista ehinokoka a zatim u plućima i eventualno u drugim organima.

Pas i drugi pravi domaćini (vuk, šakal) se zaraze samo onda kada se hrane iznutricama (jetra, pluća) prelaznih domaćina u kojima se nalaze ciste ehinikokusa. Zato pse nikada ne treba hraniti iznutricama životinja koje nisu veterinarski pregledane i termički obrađene.

Najupadljiviji simptom prisustva ove ali i drugih pantljičara u crevu psa je svrab oko analnog otvora, pri čemu pas liže ovaj deo tela ili ga vuče po zemlji. Prisustvo pantljičare kad pasa se utvrđuje mikroskopskim dokazivanjem jaja parazita u izmetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *