Da li je kratkodlaki foksterijer pas za vas?

Opšti izgled: Aktivan i pun života. Poseduje čvrstinu i snagu u maloj zapremini. Nikada nije zdepaste ili grube građe. Ni previsok ni prenizak na nogama. U karakterističnom stavu podseća na lovačkog konja (hantera) sa svojom dobrom građom i kratkim leđima, sa velikim radijusom kretanja.

Two_Fox_Terriers

Karakteristika: Aktivan, živahan u svakom pokretu, pripravan na svaki znak uzbune.

Temperament: Prijateljski nastrojen, društven i neustrašiv.

Glava i lobanja: Lobanja je ravna i umerene širine, koja se postepeno smanjuje prema očima. Stop blago naznačen. Obrazi nikada nisu puni. Vilice snažne i mišićave, prelaz ispod očiju u njušku je blag, ne izgleda kao da je odsečen i nije uglast. Nosna pečurka je crna.

Oči: Tamne, male i dosta duboko usađene. Što bliže kružnom obliku to bolje. Izraz očiju živ i inteligentan.

Uši: Male u obliku slova”V”, prelomljene padaju prema napred, odmah uz obraze. Ne stoje sa strane glave. Preklopljeni deo ušiju je iznad gornje linije lobanje. Srednje su debljine.

Vilice: Snažne, ugriz makazast, pravilan i kompletan, zubi usađeni pod pravim uglom u odnosu na vilicu.

Vrat: Zategnut, mišićav i bez fanona, dobre dužine. Širi se prema prsima.

Prednje noge: Lopatica duga i kosa, dovoljno nagnuta unazad, rameni zglob je fino ocrtan, a greben izražen i dobro povezan. Bez obzira odakle se gleda noge su prave. Šaplje blago ili uopšte nije izbočeno. Kosti prednjih nogu su čvrste.

Telo: Prsa duboka, ne široka. Leđa kratka, horizontalna, čvrsta, nikad mekana ili povijena. Sapi čvrste, blago zasvođene. Prednja rebra su malo zakrivljena, a poslednja rebra su duga.

Zadnje noge: Snažne i mišićave. Sapi ne previše oborene i ulegnute. Butine duge i snažne, kolena dobro postavljena, a skočni zglobovi dovoljno spušteni.

Šape: Male, okrugle i kompaktne. Jastučići čvrsti i otporni. Prsti blago zasvođeni, a šape nisu okrenute ni spolja ni unutra.

Rep: Obično je kupiran. Nošen visoko i veselo, ali ne na leđima zavijen. Dobre građe.  Kada je nekupira, nošen visoko i veselo.

Stavovi-Kretanje: Svi ekstremiteti su pravi i paralelni. Laktovi se slobodno kreću, paralelno sa osom tela i nisu stisnuti. Kolena nisu okrenuta ni napolje ni unutra. Dobar odraz zadnjih nogu

Dlaka: Prava, ravna, glatka, čvrsta, gusta i obilna. Trbuh i unutrašnje strane butine nisu bez dlake.

Boja: Bela dominira. Potpuno bela, bela s riđim flekama, crna ili crna i siva (crna i vatrena). Nedopustive su crvena, kestenjasta i šarene fleke.

Težina: Mužjaci 7,3-8,2 kg, a ženke 6,8-7,7 kg.

Greške: Sve što nije u skladu s navedenim u standardu, mora se kazniti u zavisnosti od težine greške.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotu

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *