Da li je finski špic pas za vas?

Opšti izgled: Telo je gotovo kvadratično. Visina grebena i dužina tela kod mužjaka iznose od 44-50 cm, a kod ženki od 39-45 cm. Smelog držanja. Kompletna pojava, a naročito oči, uši i rep iskazuju živahnost. Posebna karakteristika rase je želja za lovom, odvažnost i vernost. Rasa je namenjena za lov ptica.

Glava: Srednje veličine, jasno isklesana. Lobanja blago zaobljena sa izraženim stopom. Lični deo uzan i suv, ravnomerno se sužava gledano odozgo i sa strane. Nos ugljeno crn. usne priljubljene, zatvorene i tanke. Uši stršeće i špicaste sa finom dlakom, veoma pokretne. Oči srednje veličine, živahne. U prednosti su tamne.

Vrat: Mišićav. Kod mužjaka je kraći, gusto odlakan, kod ženki srednje dužine.

Leđa: Kratka, ravna i jaka.

finski [pic

Grudni koš: Duboke grudi, stomak blago pribran.

Plećke: Relativno prave.

Noge: Prednje noge jake i ravne. Zadnje noge jake, skočni zglobovi srednje veličine. Prednost se daje okruglastim šapama.

Rep: Zavijen iz korena, nošen nad leđima i leži ravno na butini. Rep mora ležati na butini i dopirali do njene sredine. Kada je opušten vrh repa mora dopirati do skočnog zgloba.

Dlaka: Dlaka na glavi i nogama je kratka i polegla ali je duža na zadnjoj strani nogu. Na telu duga polustojeća ili stojeća. Čvršća na vratu i leđima. Kruta dlaka na plećkama, posebno kod mužjaka duža i grublja. Dlaka na zadnjoj strani nogu je dugačka i gusta. Takođe i na repu. Podlaka je kratka, meka, gusta i svetlije obojena.

Boja: Na leđima je braonkasto crvena ili žuto braon. Prednost ima svetlija nijansa. Tamnija na unutrašnjoj strani ušiju, na obrazima, ispod brade, grudima i stomaku, unutrašnjoj strani nogu, sa dužom dlakom na zadnjoj strani nogu i donjoj strani repa. Podlaka je kratka, meka, gusta i svetlija. Bele oznake našapama i bela pruga na grudima su dozvoljene. Takođe nekoliko crnih dlaka na usnama i duž leđne linije.

 

Greške: Mišićava glava, gruba njuška. Uši usmerene unapred, unazad, napolje ili unutra (van inklinacione ose), padajući vrhovi ušiju, duga dlaka na unutrašnjoj strani ušiju. Žute ili staklaste oči. Unutra okrenuti laktovi ili slaba došaplja. Rep opušteno nošen ili previše zavijen. Dlaka duga, meka, previše kratka, talasasta, kovrdžava ili polegla po telu. Prljave boje. Šarenilost ili suviše jasno definisana granica između boja. Zaperci umanjuju lepotu

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *