Upoznajte rasu: Finski gonič

Opšti izgled: Srednje veličine, snažno ali ne preteško građen pas, čija dužina tela jasno prevazilazi visinu grebena. Trobojan. Razlika u građi tela između mužjaka i ženke je jasno uočljiva. Ima miran, energičan i prijateljski temperament.

Glava: Od napred gledano lobanja treba da je iste širine, a gornji deo blago zaobljen.Nadočni lukovi su istaknuti. Gledano sa strane čelo je blago zaobljeno, a stop je pljosnat. Njuška treba da je duga, sa dubokim korenom. (Rastojanje od nosnog ogledala do unutrašnjeg očnog ugla i od ovog ugla do potiljne kvrge je približno isto). Gornja linija njuške je ravna i paralelna sa gornjom linijom lobanje, gledano odozgo približno iste širine. Potiljna kvrga je izražena. Nosno ogledalo je crno i dobro razvijeno sa velikim i pokretnim nozdrvama. Vilice treba da su snažne. Gornja usna je uska i lepo savijena.

Zubalo: Treba da je prisno makazasto.

Oči: Tamne, napred usmerene sa mirnim i opreznim izrazom.

Uši: Treba da su usađene u liniji nosnog ogledala i očiju. Prilično su duge, prednji rub naleže na glavu, a zadnji je ka napolje. Donji deo približno unapred usmeren.

Vrat: Treba da je ravan, srednje dug i prilično suv.

finskigonic

Prednje noge: Plećke treba da su mišićave, sa dobro kosim i čvrsto priležućim lopati- cama. Nadlaktice su prilično duge i dobro uglovane sa lopaticama, laktovi treba da su ravno unazad upravljeni. Podlaktice su ravne i mišićave, došaplje je elastično.

Telo: Leđa treba da su srednje duga, ravna i mišićava, sa snažnim i prilično kratkim slabinama. Gornja linija je dobro razvijena, a jake sapi, gledano sa strane, su u lepom zaobljenju produžetak leđne linije. Gradi dopiru do laktova. Rebra su srednje zaobljena. Pred grudi treba da su izražene. Linija stomaka je blago prikupljena.

Zadnje noge: Treba da su jako uglovane od predela slabina na dole, preko kolena, predn- ja linija potkolenice je ravnomerno zaobljena. Butina treba da je široka i jako mišićava. Kolena su upravljena ravno napred. Odlakarrost između dobro razvijenih jastučića je dobra.

Rep: Treba da je usađen u liniji leđa ili nešto niže, doseže približno do skočnog zgloba i jako se, ravnomerno sužava ka vrhu.

Odlakanost: Dlaka treba da je srednje duga, priležuća, ravna, gusta i prilično gruba. Odlakanost repa slična je onoj na telu.

Boja: Gornja strana leđa treba da je crna. Na glavi, na donjoj strani tela, na plećkama, butinama i takođe na nogama je topla crveno-braon boja. Na glavi, vratu, grudima donjem delu nogu i na repu je belina.

Telesne mane: Razmak između otiska šapa u stajanju približno je dug kao i telo ili nešto veći. Od napred širok je koliko i grudi, a od nazad nešto manje nego napred. U mirovanju vrh je u liniji leđa ili nešto višlji.

Kretanje: Lako i elastično sa dugim korakom.

Visina: Poželjno za mužjake 57-59 cm, a dozvoljeno 55-61 cm, za ženke poželjno 54-56 cm, a dozvoljeno 52-58 cm.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *