Fejsbuk i oglasi pronalaze pse

Svedoci smo da svaki dan bar tri do četiri osobe izgubi ili pronađe psa kako na novosadskim, tako i na ulicama u gradovima i mestima širom Srbije. Nestale pse, vlasnici traže na najrazličitije načine, od lepljenja pamfleta po drveću u kvartu, preko objave u novinama, do sada najpopularnijeg načina objave putem društvenih mreža, najčešće Fejsbuka.

Ipak, najsigurnije je da nestanak psa prijavite veretinarskoj stanici, jer oni proveravaju čipove nađenih životinja. Ukoliko niste čipovali psa, učinite to što pre.

Takođe, još jedan od načina potrage jeste i pretraživanje kraja u kojem se izgubio, ili lepljenjem plakata i oglašavanjem u medijima.

Ova potraga, međutim, često je neizvesna, jer mnoge pse usvoje ljudi koji ih pronađu, posebno one rasne.

Kako u našoj zemlji ne postoji nijedna institucija specijalizovana isključivo za traženje nestalih životinja, kojih u svetu ima mnogo, niti služba koja se bavi ovim problemom, građani su se organizovali i pokrenuli razne grupe, tipa “Izgubljeni i nađeni psi”.

Putem ovakvih grupa razmenjuju se fotografije i podaci o nestalim ljubimcima i ideja je da se na stranici ostavljaju i podaci o tome da li ih je neko video i gde.

Ukoliko građani izgubljenu životinju odvedu kod bilo kog veterinara, on će očitati čip i videti podatke vlasnika, koji će biti obavešten da je njegov ljubimac pronađen.

Korisni saveti 
* Ne paničite!
* Odštampajte plakate sa slikom i informacijama
* Svi plakati manji od A4 formata biće slabo uočljivi
* Razgovarajte sa ljudima na ulici i komšijama
* Oglasite nestanak u medijima, na sajtovima, obavestite veterinare

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *