Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Farbanje pasa: za ili protiv?

Pas je kao što već i ptice na grani znaju najbolji i najiskreniji čovekov prijatelj. Međutim postavlja se pitanje da li su i ljudi odnosno vlasnici pasa najbolji prijatelji pasa.

Godinama unatad na zapadu je popularno da vlasnici svojim psima menjaju lični opis, jer zahvaljujući njima ljubimci dobijaju neprirodnu boju dlake od roze, teget plave, narandžaste, pa do zelene.
Ovaj imidž i preterano farbanje pasa verovatno se sviđa samo njihovim gazdama. Grumeri, naravno kako na zapadu, pa tako i kod nas na ovaj način psu mogu da promenu lični opis, pa tako posle “estetskog tretmana” pudlica naprasno postaje ružičasa, dok je njenom drugar požuteo, što od farbe, što od muke. Odmah da se razumemo, mi nismo protiv farbanja kuca, ako su u pitanju samo pojedini delovi tela, poput ušiju ili repića, ali ofarbati celog psa…

Zbog svega ovoga i pojedini veterinari su se oglasili i zabrinuli jer kako kažu farbanje, bez obzira na to što je boja bezbedna, itekako utiče na komunikaciju pasa sa ostalim rasama pošto im se tom prilikom u potpunosti menja izgled i miris.

 
Ipak, u Evropi je “ulepšavanje” pasa na ovaj način manje zastupljeno, ali u SAD-u i Japanu predstavlja veoma unosan biznis. Grooming saloni u  Srbiji takođe prate ovaj trend i kako kažu sve je više vlasnika koji žele da ofarbaju svoje ljubimce.