Evo zbog čega psi uživaju u mirisu cipela

Sve ono što je nama logično, našim psima nije. Ono što nama smrdi, našim psima miriše, a možda to deluje čudno, ali psi uživaju u jakim mirisima, koji vrlo često smetaju čoveku.

Naime, psi imaju čulo mirisa i do 10 hiljada puta jače nego što je ljudsko i imaju potrebu da se okružuju jakim mirisima koji nama mogu da smetaju.

Primera radi, miris ili smrad ljudskih nogu, nazovite to kako hoćete, nije prijatno mirisati, ali psi obožovaju ovaj miris, toliko da su pojedine vrste u stanju da prate trag ljudskog hodanja do 150 kilometara tri ili četiri dana nakon što je čovek tom stazom prošao.

U obožavanju ovog mirisa, treba tražiti i njihov razlog zašto vole da se igraju sa papučama, čarapama, i da zavlače glavu u patike i cipele.

Psi svoje čulo mirisa koriste ne samo kako bi uživali, već na osnovu njega mogu da procene situaciju, rešavaju probleme, prepoznaju ljude, stvari i objekte.

Njihovi receptori se aktiviraju pri najmanjoj promeni, za pažljivo prikupljanje neophodnih podataka.

Ljubimci, međutim, imaju običaj i da se okružuju mirisima koje širi njihov vlasnik.

Odatke dolazi njihovo interesovanje prema korpama s prljavim donjim vešom, korišćenim čarapama ili cipelama vlasnika.

Privrženost prema gazdi pokazuju i tako što će radije zaspati okruženi znojem namirisanom garderobom ukućana nego u sopstvenom krevetu.

To se objašnjava iskonskom navikom psa da voli poznati miris svog čopora, odnosno porodice u kojoj živi kao kućni ljubimac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *