Evo zbog čega pas trese nogu dok ga češkate po stomaku

Sigurni smo da često češkate svog psa po stomaku, a on sem što uživa da sve četiti u vis, jednu nogicu i to zadnju obavezno “trese””. Sigurno ste se zapitali zašto je to tako? Evo odgovor stručnjaka.

Nećete verovati, ali odgovor je – evolucija!  kako struučnjaci kažu psi landaraju zadnjim nogama kada im mazimo stomak zato što zapravo ne mogu da se iskontrolišu. Stručnjaci za ponašanje pasa napominju da je reč o nesvesnom refleksu.

American bulldog getting belly rubbed
– Primera radi, kada dotaknete vruću ringlu na šporetu, čak i pre nego što vaš mozak shvati da je u pitanju nešto bolno, kičmena moždina je to već primetila i poslala signal koji uzrokuje refleksno pomeranje ruke. Ukoliko biste morali da čekate da mozak ukapira da ste u opasnosti, to kašnjenje moglo bi da uzrokuje ozbiljnu povredu ili smrt – kaže veterinar, doktor Lor Haug.

Kod pasa je češkanje osećaj da ga nešto golica i to je ujedno i znak da je opasni parazit ili buva tu, pa je s vremenom nastao refleks koji bi trebalo da otera napasnika.

Taj refleks je tako prirodan da ga veterinari mogu koristiti za dijagnostiku neuroloških problema – poput udarca gumenim čekićem u ljudsko koleno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *