Evo zašto treba da pustite psa da reži

Neki vlasnici pasa pokušavaju da oduče pse od režanja pa im je neprijatno ako njihovi ljubimci ispuštaju preteće zvukove tokom susreta sa drugim psima, životinjama ili ljudima. Zašto takav pristup nije dobar?

Režanje je posve prihvatljivo pseće upozorenje kojim vaš ljubimac pokazuje da mu se nešto ili neko ne sviđa. Poruka koju režanjem šalje jeste: “Ne prilazi! Prestani da radiš to što radiš!”

agresija psa1

Takav preteći zvuk ljude ponekad uplaši pa pokušavaju da nauče pse da prestanu da ih prave, ali zaboravljaju da je to neagresivni oblik komunikacije kojim psi pokazuju emocije i raspoloženje. Da pas želi nekoga da napadne, već bi ga napao. Režanjem on sam izbegava napad.

Ako uklonite režanje, imaćete psa koji napada bez upozorenja.

Vlasnici koji pse kažnjavaju zbog režanja kreiraće psa koji napada bez upozorenja što je mnogo opasnije nego pas koji samo stoji i reži. Rehabilitacija takvih pasa predstavlja pravi izazov.

U slučaju suočavanja sa režećim psom, bilo da se radi o vašem psu, ili nekom drugom, nemojte na njega vikati i ni slučajno ga nemojte dirati jer će to shvatiti kao pretnju, nakon čega bi mogao uslediti ugriz. Spustite pogled i polako se udaljite, ne okrećući psu leđa.

Ako ste vlasnik psa koji je na vas zarežao, nakon što se malo smiri, razrešite situaciju, shvatite šta mu smeta i pokušajte to da ispravite. Dakle, ako pas reži, mnogo je bolje trenutno smiriti situaciju, nego ga grditi i kažnjavati zbog nepoželjnog ponašanja jer režanje – nije nepoželjno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *