Evo zašto se ljudi i psi toliko vole!

Japanski naučnici su objavili kako postoje biohemijski dokazi ljubavi čoveka i psa, odnosno da visina hormona oksitocina, čije lučenje osnažuje vezu roditelja i dece, raste kod čoveka i psa kad se druže, posebno kad gledaju jedno drugo u oči.

Oni su sproveli niz istraživanja koji su pokazali da je tokom hiljada godina suživota čoveka i psa razvijen taj instiktivni mehanizam vezivanja.

Ponekad zvan hormonom ljubavi oksitocin se proizvodi u hipotalamusu i luči ga hipofiza. Igra ulogu u emotivnim vezama, majčinskom ponašanju, rođenju deteta, dojenju, seksualnim i drugim odnosima.

vlasnik

“Oksitocin ima mnogo pozitivnih učinaka na ljudsku psihologiju i fiziologiju” kaže voditelj istraživanja Takefumi Kikusui, profesor veterine na japanskom univerzitetu Azabu.

U jednom od eksperimenata naučnici su utvrdili značajna povećanja koncentracije oksitocina u urinu nakon druženja vlasnika s psom dok se takav skok koncentracije nije utvrdio u slučajevima druženja s mladim vukovima koji su odrasli uz čoveka.

Kikusui, koji je i sam bio deo istraživanja, kazao je kako je u njegovom slučaju koncentracija oksitocina porasla 300 posto nakon što se gledao u oči sa svoje tri pudlice.

Istraživanje je obuhvatilo razne pasmine pasa i njihove vlasnike, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *