Evo zašto psi zakopavaju kosti

Iako je prošlo dosta vremena od prvog susreta čoveka i psa i njegovog pripitomljavanja, naš pas  i dan danas ima neke navike koje se mogu objasniti samo neposrednom vezom sa onima koje je imao i njegov – pradavni divlji predak

 

Pre više hiljada godina, u vreme kada su džinovski mamutu tumarali našom planetom, a ljudi još živeli po pećinama, pas je postao čovekov verni prijatelj. Uprkos vremenu koje je proteklo od njihovog prvog susreta i njegovog pripitomljavanja, pas i danas ima neke navike koje se mogu objasniti samo neposrednom vezom sa onim koje je imao njegov daleki – divlji predak.

Zvuči prilično čudno ali ni današnja nauka nije  tačno utvrdila poreklo psa onako jasno kao što je to učinila sa poreklom konja. No, po svoj prilici najtačnija je teorija koja tvrdi da su vukovi i današnji psi morali imati jednog zajedničkog pretka.

Otuda i pojava da su mnoge životinje zadržale navike koje im sada ničemu ne služe, ali koje su morale biti presudne za njihove pretke. Te navike ili nagoni nisu se izgubile iako je od tada prošlo mnogo vremena. Dakle, ako bismo se oslonili na pomenutu teoriju, prema kojoj je pas potomak potpuno divlje životinje, onda se može objasniti otkuda današnjim psima izvesni nagoni.

Kada danas gledamo psa kako zakopava kosti možemo pretpostaviti i da, u davnim vremenima, čovek nije dovoljno hranio divljeg pretka našeg današnjeg ljubimca; zapravo, nagon za samoodržanjem primorao je tadašnjeg “psa” da zakopava kosti. Bio je to, drugim rečima, njegov način čuvanja hrane za ono vreme kada mu je čovek nije nudio.

I današnje okretanje psa tri puta u krug, pre nego što će se smestiti za spavanje, najverovatnije je nasleđe onog nagona ili možda bolje reći navike njegovog dalekog pretka da za noć pripremi sebi ležaj od trave ili lišća iz šume.

Lajanje, premda ono nije isto što i zavijanje vuka, svoje korene, takođe, nalazi u dalekoj prošlosti mada je ostalo neobjašnjeno i zašto, na primer, vukovi ne laju, dok neki psi, ipak, mogu da zavijaju.

O tome nauka tek mora da pruži valjana i argumentovana objašnjenja.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On

Ostavite odgovor