Evo zašto psi naginju glavu na jednu stranu

Skoro svaki pas ponekad naginje glavu na jednu stranu kada vas gleda, a sigurno ste se nekada zapitali zašto oni to rade. Da li su zbunjeni, radoznali ili samo znaju da tako izgledaju preslatko i da će nas raznežiti? Izgleda da je konačno otkriven razlog tome.

Izgleda da psi zaista imaju mogućnost da prepoznaju kako se osećamo, setite se koliko ste puta bili tužni, a baš je u tom trenutku vaš ljubimac prišao da se mazite. Dodajte tome i mnoge situacije kada psi osećaju da dolazi neka opasnost, a sada su rezultati jednog istraživanja dodatno potvrdili koliko su zapravo ove životinje emocionalno inteligentne.

“Kada naginju glavu na stranu psi pokušavaju da nam kažu da im je stalo. Tako nam pokazuju empatiju i uključenost u naš život u tom trenutku. Ovo uopšte i ne iznenađuje, kada znamo koliko su oni zapravo upućeni u svet oko sebe”, stoji u zaključku istraživanja.

Postoji i druga škola mišljenja kada je ovaj fenomen u pitanju. Ta teorija je dosta prizemnija i navodi se da psi naginju glavu na jednu stranu ne bi li nas bolje čuli. Neki psi imaju uši koje omogućavaju bolji sluh, ali vrste sa mekšim ušima moraju da se nameste tako da bi mogli bolje da čuju.

Foto: freeimages.com/ Denis Borodachov

Foto: freeimages.com/ Denis Borodachov

Obe teorije dolaze u obzir, uz dodatnu činjenicu da je psima jasno da su neodoljivo slatki kada to urade. Oni vrlo lako prepoznaju naše oduševljenje ili smeh pri nekim njihovim aktivnostima, a kasnije su spremni da ponavljaju tu aktivnost ne bi li dobili ono što žele.

Šta mislite, koja teorija bolje opisuje vašeg  psa? Da li naginje glavicu zato što ne čuje ili da bi vam dao do znanja da je tu za vas?

Na kraju, da li je u pitanju treća opcija, vaš  prijatelj je shvatio koliko ne možete da odolite kada to uradi, pa se koristi tim pokretom ne bi li dobio ono što želi?

Telegraf

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *