Evo zašto ne treba trljati njuškicu kada se štene upiški…

Stigao vam je u kuću mali slatki ljubimac, svi ga grlite ljubite i volite. Ali, kako vreme prolazi, vaše milo štene i dalje kaki i piški po stanu. Našli ste mu jedno mesto gde će da obavlja nuždu, ali je već krajnje vreme da počne to da radi napolju. Za to vam treba puno strpljenja, ali ne očajavajte pas je čista životinja, a navikavanje psa na vršenje nužde van kuće je proces koji zahteva istrajnost i strpljivost.
Trebalo bi da znate da pas često njuška tlo pre samog mokrenja ili kruži okolo, pa je potrebno obratiti pažnju na ove znake i brzo reagovati.

Štene najčeše obavlja nuždu čim se probudi ili posle obroka, pa se pripremite na to tako da ga u to vreme vodite u šetnju ili ukoliko ne želite napolje, postavite mu novine posle svakog obroka i uveče pre spavanja. Tokom celog dana štene mora imati pristup novinama za vršenje nužde!

Kako bi ste ga podstakli da pri svakom vršenju nužde koristi isti prostor, poželjno je da ostavite jedan deo zaprljanog papira i stavite ga ispod lista novog, čistog lista novina.

piski

Psi su veoma pametni, a štene će vrlo brzo prepoznati sopstveni miris i brzo naučiti da piški uvek na istom mestu u kući.

Ukoliko je štene primilo sve vakcine i revakcine, te je krenulo napolje, svaki put ga odvedite do istog mesta i podstaknite ga nekom naredbom kao što je “požuri” ili “budi brz”.

Obavezno ga pohvalite kada piški ili kaki na željenom mestu! Nemojte ga kažnjavati ukoliko se upiškio na podu i nemojte mu gurati nos u kaku i mokraću jer će pas početi da vas se boji. Ukoliko ga vidite da obavlja nuždu u kući, strogim glasom mu recite “ne”, a zatim ga premestite na mesto predviđeno za to. Nikada se napolju nemojte igrati sa psom, pre nego što obavi nuždu.

Pseći izmet je neugodan i opasan po zdravlje, pa uvek počistite za svojim psom. Za to koristite kesu ili lopaticu za čišćenje, pa nakon čišćenja, izmet bacite u kantu ili u wc šolju. Ukoliko je vaš pas obavio nuždu u kući, zaprljano mesto očistite dezinfekcionim sredstvom. Pomaže i sirće.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *