Evo zašto ne treba psu kupirati rep

Osim preko laveža, namere i raspoloženje svojih pasa ljudi mogu razumeti i na više drugih “pokazatelja”, preko položaja i pokreta glave psa, stava prednjih nogu ili naravno preko položaja i mahanja repa. Većina vlasnika najčešće čita svoje četvoronožne pratioce kao otvorenu knjigu. Stoga ne treba da čudi da praksa kupiranja (tačnije amputiranja) repova kod pasa iz kozmetičkih razloga ima velike posledice na sposobnost psa da komunicira sa drugim psima. Kako je pokazao eksperiment sa psom-robotom, nedostatak repa normalne dužine može ozbiljno ugroziti društveni život vašeg psa.

Rep mog psa je naučna studija koja neprekidno traje. Rep maše kada je pas raspoložen i kada je nervozan, kada napušta prostoriju i kada ulazi u nju, kada stoji na vratima piljeći u mene u pokušaju da mi objasni svoju ogromnu želju da izađe u šetnju, da dobije igračku ili poslasticu. Čak i kasno noću kada čitam u krevetu a pas spava pored mog kreveta, čujem “trup trup trup” – mahanje njegovog repa kojim lupa u snu.

Bokser sa repom

Psi možda nemaju jezik ali imaju veoma aktivne repove i puno se oslanjaju na te svoje čupave organe u komunikaciji. Rep koji brzo maše može signalizirati uzbuđenje i želju za igrom, dok je rep povijen između nogu znak podređivanja. Pas koji je uzbuđen, samouveren ili agresivan može držati rep podignut visoko, dok opušten pas pušta da mu rep stoji niže, polegnut i opušten. Ovi pokreti i držanje repa pružaju važne informacije o tome kako se pas oseća – naročito prema drugim psima sa kojima eventualno deli trotoar ili park za pse.

To je drugi razlog, prema rečima eksperata, za protivljenje kupiranja tj. amputiranja repova, varvarske procedure u kojoj nekoliko centimetara repa šteneta bivaju odsečeni, neretko i bez anestezije! Bol i patnja koju može izazvati kozmetičko amputiranje repa su dovoljan razlog za protivljenje ovom postupku, mada i jesu najčešće navođeni kao razlog protiv. Međutim, ređe pominjana je mogućnost da uklanjanje većeg dela psećeg repa zapravo može umanjiti njegovu sposobnost da komunicira sa ostatkom svoje vrste.

Amputirani repovi štenaca

Nedavno sam naišla na fantastično istraživanje koje baca dodatno svetlo na ovaj problem. Studiju su izvela dva kanadska biologa sa Uverziteta u Viktoriji i objavili je u naučnom žurnalu Ponašanje(Behavior) 2008. godine – u kome je upotrebljena moja novi omiljena mašinerija za eksperimente: pas-robot u prirodnoj veličini.

Mehanički pas – napravljen od sintetičkog krzna, žice i tkanine – podseća na crnog labradora i ima dva različita izmenjiva repa: jedan je kratak (9 cm dužine) i jedan duži (30 cm). Elektro-motor koji se nalazi unutar tela robota je omogućavao naučnicima da i jedan i drugi rep pokreću putem daljinskog upravljača.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istraživači su puštali psa-robota u zone “visoke pseće aktivnosti” tj. parkove za pse u Kanadi, i snimali skoro 500 različitih pasa kako prilaze mehaničkom “uljezu” u četiri različite situacije: kada je rep robota
1. dugačak i smiren,
2. dugačak i maše,
3. kratak i smiren,i
4. kratak i maše.

Rezultati su varirali prema veličini pasa koje su naučnici posmatrali. Psi koji su rastom manji od robota su bili pažljivi u prilaženju uljezu, bez obzira na dužinu i pokrete repa. Naravno, takav oprez ima smisla kada se srećete sa zverkom dvostruko većom od sebe.

Ipak, među velikim psima je primećeno zanimljivo ponašanje. Ti psi bi najčešće prilazili psu-robotu kada bi na sebi imao dug rep koji bi mahao (činili su to 91.4% vremena). To je takođe logično, kažu autori studije. “Kako je dugi rep bio savitljiv, simulirani pokret je odlično oponašao dugačak opušten rep pravog psa,” navode oni. Ova vrsta opuštenog mahanja repom je često poziv na igru – i društveni signal da pas koji maše repom nema loše namere.

Sa druge strane, pas koji drži rep potpuno mirno ne daje takve jasne znake druželjubivosti, a veliki psi su ređe prilazili robotu sa dugim mirnim repom – samo 74.4% vremena.

Međutim, kada bi naučnici zamenili dug rep sa kratkim, ove razlike bi nestale. Veliki psi su prilazili kratkorepom robotu mašući repom podjednako često kao i onom kome je kratak rep bio nepomičan (redom 85.2% i 82.2% vremena). Ova saznanja upućuju da su psi, u slučaju kada je rep kratak, bili manje sposobni da razlikuju rep koji veselo maše i onaj koji stoji uspravno i mirno. “Izgleda da se signali koje šalju razlike u držanju i pokretima repa najefikasnije prenose kada je rep dugačak,” zaključuju istraživači.

Veliki psi su takođe dvostruko češće zastajkivali u samom prilaženju kratkorepom robotu, možda pokušavajući u tom trenutku da protumače da li treba da nastave sa približavanjem. Kako pišu autori studije: “Kako je efikasnost vizuelnog signala u direktnoj vezi sa njegovom vidljivošću…moguće je da veći psi teže tumače `namere` psa-robota kada ima kratak rep.”

Sve zajedno, saznanja ukazuju da amputiranje repa umanjuju sposobnost psa da uspešno komunicira sa njegovim psećim drugarima. To je još jedan razlog – ako je uopšte potreban još neki – da se zaustavi kozmetičko amputiranje psećih repova.

Ukratko, psi su bili potpuno zbunjeni u vezi namera psa-robota. Kao posledica, psi kojima je rep kupiran su u istoj nevolji – situaciji koja verovatno donosi značajan stres i nesigurnost u njihov društveni život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *