Evo zašto ne treba ostavljati psa u automobilu kada su nesnosne vrućine

Potrebno je samo šest minuta za psa da umre u vrelom automobilu.

NIKADA NE OSTAVLJAJTE PSA ZATVORENOG U AUTOMOBILU

Možda se to dešava zato što mnogi vlasnici zaista ne razumeju šta se dešava sa telom psa zbog pregrevanja i toplotnog udara. Ako unutrašnja temperatura psa pređe 41 ° C, postoji rizik od toplotnog udara, koji preživi samo 50% pasa. Neke pasmine su osjetljivije od drugih – veliki psi, psi s kratkim licima kao što su buldozi i bokseri, te psi sa prekomernom težinom .Svaki pas ima potencijal da nastrada od toplotnog udara. Ne mora da bude vrelo da bi se to desilo – kada je to 22 ° C, napolju, unutrašnjost automobila može lako da dostigne 47 ° C u roku od jednog sata.

Nauka iza toplotnog udara

Kada pas počne da se pregreva, gubiće toplotu povećavajući broj otkucaja srca i otvarajući kapilare u koži. Takođe će pokušavati da izgubi toplotu kroz sluzokožu u ustima i nosu, i može da liže svoje telo da ga ohladi isparavanjem.

Za razliku od ljudi, psi se ne mogu znojiti. i kako se toplota povećava, telesne funkcije počinju da se ruše. Pas ulazi u začaranu spiralu u kojoj srce počinje da propada i izbacuje manje krvi – to znači da se toplina ne može spustiti sama od sebe  –  krvni pritisak pada, krvni bazeni u organima i telu prelaze u šok.

Držite psa u hladu u vrelom danu.

Kada unutrašnja temperatura psa dostigne 44 ° C , njegova cirkulacija neće uspeti, što uzrokuje otkazivanje bubrega, nedostatak kiseonika u mozgu i unutrašnje krvarenje. U ovom trenutku, čak i ako možete da preokrenete fizičko oštećenje i spasite život psa, verovatno je došlo do oštećenja mozga, što može dovesti do promena ličnosti, gubitka senzorne percepcije i kognitivnih problema. Dakle, to nije samo slučaj pregrejavanja i neuspeha. To je totalni raspad tela.

Suočavanje sa psima na vrućini

Bez obzira da li je toplotni udar nastao tako što ćete ga ostaviti na vrelom mestu – kao što su kola, odgajivačnicasa punim sunčevim zracima – ili ako se vežbate na visokim temperaturama, efekat na telo će biti isti.

U vrućim danima, držite svog psa na hladnim mestima , pazeći da imaju senku, dobro prozračeno, sigurno mesto s pristupom vodi. Šetajte psa rano ujutro i kasnije noću – izbjegavajući najtoplije dijelove dana. Ovo će takođe štititi šape vaših pasa od paljenja na vrućim pločnicima. Zapamtite, ako je neugodno dodirnuti rukom, previše je vruće za vašeg psa.

Izbegavajte šetnju vašeg psa tokom najtoplijeg dana.

Ako primetite znakove pregrevanja, kao što je dahtanje ili glasnodisanje, lizanje bokova,nesigurno hodanje ili urušavanje, navlažite peškir i prekrijte ga preko leđa psa, ili direktno namočite leđa i strane da se ohlade isparavanjem.

Ako vaš pas pokazuje simptome  od toplotnog udara, odmah potražite pomoć veterinara. To je hitan slučaj. I molim vas, nikada ne ostavljajte svog psa u kolima na vreli dan.

dr veterine Dragan Rozmirov

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *