Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo zašto je važno da čipujete psa

Mogućnost identifikacije je jedini način da budete sigurni da će Vam ljubimac biti vraćen u slučaju da se izgubi ili da bude ukraden. Ogrlica sa Vašom adresom ili brojem telefona je, svakako dobar početak. Problem je jedino u tome što ogrlica može da spadne ili ako je neko ukrao psa, jednostavno može da skine ogrlicu. Ogrlice za mačke su tako napravljene da imaju zaštitni mehanizam, da mačka može da se izvuče u slučaju da se zakači za ogradu ili granu, da se ne bi udavila. Srećom, tehnologija je dovoljno napredovala i postoji jednostavno rešenje za ovaj problem. Mali čip se inplantira (ugrađuje) ispod kože i kada se skenira, omogućava da se u svakom trenutku vidi jedinstveni identifikacioni broj. Veterinari, azili i komunalna policija imju čitače pomoću kojih mogu proveriti broj na čipu izgubljenog ljubimca.

Mikročip nema baterije i ne može da se istroši. Veličine je većeg zrna pirinča i sadrži jedinstveni identifikacioni broj. Na njemu se ne nalaze lični podaci i ne može se reprogramirati. Broj čipa se unosi u bazu podataka zajedno sa podacima o vlasniku. Čip ne može biti lociran pomoću GPS-a ili drugog uređaja za praćenje. Skener (čitač) aktivira čip kada se približi kućnom ljubimcu. Čip ne pretstavlja problem prilikom ulaska u avion Vašeg ljubimca, čak je prilikom izaska iz zemlje neophodno da životinja bude obeležena.

pas vet

Aplikacija čipa obavlja se bez anestezije, postupak je relativno bezbolan. Za to se koristi aplikator koji podseća na špric sa iglom većeg promera. Čip se aplikuje sa leve strane vrata . Oko njega se formira malo ožiljnog tkiva koje sprečava da se čip dalje pomera. Neki vlasnici će odlučiti da se ovaj postupak obavi kada je životinja u anesteziji, prilikom sterilizacije ili kastracije.

Mikročipovanje je najefikasniji način identifikacije ljubimca. Svake godine se u svetu, hiljade pasa i mačaka vrate svojim vlasnicima, zahvaljujući ovoj tehnologiji.