Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo zašto je važna nega šapa kod psa

Da li ste znali da šape vašeg psa zahtevaju redovno održavanje i negu.

Zapravo, vrela leta i hladne zime i te kako utiču na stanje ekstremiteta vašeg ljubimca. Ipak, mnoge stvari možete uraditi i kod kuće kako bi dragocene šape bile zdrave, piše Životinje.rs.

Redovno sređivanje noktiju

Kako bi šape bile zdrave neophodno je redovno sređivanje i održavanje. Najbezbednije je da obučeni frizer za pse ili veterinar redovno krati nokte vašem psu. Ne preporučuje se da to radite sami kod kuće, jer uvek postoji opasnost da nokat isečete prekratko blizu krvnog suda koji se nalazi u sredini nokta.

Zaštitite šape od hladnoće

Zimi je potrebna dodatna zaštita kako vaše tako i kože vašeg psa. Kako biste sprečili suve i ispucale jastučiće na šapama psa, nakon šetnje isperite šape psu mlakom vodom, pogotovu ukoliko napolju ima snega i soli.

 

Pas nosi cipele

Foto: Twitter

 

Sprečite povrede

Ukoliko psa čuvate u dvorištu, redovno uklanjajte stvari koje bi mogle da mu nanesu povrede, kao što je polomljeno staklo i oštro kamenje. Tokom šetnje, izbegavajte mesta sa žbunjem i biljkama koje mogu da povrede šape psa.

Očistite prljavštinu

Nakon šetnje proverite da na šapama vašeg psa nije ostalo previše prljavštine, a zatim ih ispreite mlakom vodom. Na ovaj način uklonićete toksične i iritirajuće materije koje pas je pokupio spolja, a i sprečićete psa od lizanja tih materija u pokušaju da očisti prvljave šape.

Očistite mesta između prstiju

Prilikom provere šapa, ne zaboravite da razmaknete svaki prst pojedinačno. Potražite da se na tim mestima nije zavukao neki trn, blato ili prljavština.

Hidrirajte šape

Jastučići na šapama psa mogu popucati baš kao koža na našim rukama. Ukoliko je koža vašeg psa podložna sušenju, probajte da utrljate prirodnu kremu.

Čuvajte psa od vrelog asfalta

Napolju je divan i sunčan dan, idealan za dugu šetnju sa psom. Međutim, mi teško primećujemo koliko je tlo zapravo toplo. Pre nego što krenete u avanturu, stavite dlan na beton! Ako ne možete dugo da držite ruku na tlu, verovatno je i previše toplo za šape vašeg psa. Čak i ako pas ne pokazuje znake bola, toplota i dalje šteti šapama.

Proučite genetiku psa

Neke rase pasa su osetljiije na alergene iz spoljne sredine, što može uticati i na kožu na šapama. Takođe, imajte na umu da psi koji su skloni alergijama imaju tendenciju da često ližu šape.