Evo zašto je transporter dobra stvar i za vas i za psa

Retko da ćete u inostranstvu videti psa koji putuje sa vlasnicima, a da je vam transportera. Međutim kod nas je skroz druga slika. Ovde većina vlasnika pasa, kada im se spomene transporter u glavi stvori sliku da on služi samo za transport ili to doživljava kao mučenje za životinje.

Ipak, transporter treba da zaštiti psa od nas kad smo nervozni, od gostiju koji bi gnjavili našeg ljubimca, od prijatelja koji ne vole pse ili se plaše psa, a gde bismo zarad nekih naših odnosa s njima morali da korigujemo kod psa neke vrste ponašanja koje su mu do tog momenta bile dozvoljene i koje su nas uveseljavale.

Kavez može da nam posluži da zaštitimo štence dok menjaju zubiće da ne pregrizu kabl kad nismo kod kuće, da im umanji stres pri promeni sredine ako smo se preselili ili ako smo s njima otišli negde na odmor…

Transporter ili kavez je prostor u kome pas treba da ima svoj mir, prostor u kom ga niko neće uznemiravati i mesto gde će se osećati sigurno.

Od prvog trenutka kad u dom unesemo transporter, moramo ga držati na istom mestu. Psa ne treba prisiljavati da ulazi u njega, nego mu treba „objasniti“ da je to njegovo mesto za opuštanje, spavanje i mir.
Na početku samo ga ostavimo i pustimo da se navikava na tu novu stvar u našem domu

Na početku samo ga ostavimo i pustimo da se navikava na tu novu stvar u našem domu. Potom treba ostaviti komadiće hrane okolo i pustiti psa da pokupi tu hranu. Sledeći korak bi bio da na samomulazu u transporter ostavimo parče viršle, parizera, granulicu ili šta već ljubimac mnogo voli da jede. Ne treba žuriti nigde, pas treba da poveže transporter sa prijatnošću u vidu hrane i blagih pohvala putem našeg glasa i blagog maženja.

Sledeći korak bi bio da mu damo porciju na ulasku u transporter i kako se bude opuštao, tu posudu sa hranom polako pomeramo sve dublje i dublje u transporter.

Kad krene opušteno da ulazi da jede, možemo s njim da se igramo tako što bismo mu davali komandu. Izgovorite, recimo, „boks“ i potom ubacite parče hrane u transporter tako da to pas vidi. Kad to uzme, pozovite ga napolje i nagradite maženjem i prijatnim glasom.
Sledeći korak bi bio da uđe u transporter na našu komandu, a da mu mi tek onda bacimo komad hrane unutra. Naravno, nastavljamo da ga nagrađujemo dok je unutra.

Pas posle nekog vremena kreće da povezuje da će jesti dok je u kavezu i neki psi će, ako žele da jedu,utrčavati u transporter ne bi li dobili neki „slatkiš“. Postepeno krećemo da zatvaramo vrata transportera i na početku ih držimo kratko zatvorenim dok je pas unutra i nagrađujemo ga, a potomotvaramo vrata i puštamo ga napolje. Ne pravimo scenu od njegovog izlaska, sve to radimo opušteno i smireno.

Polako produžavamo vreme zadržavanja psa u transporteru dok ne dođemo do trenutka kad pokrećeda leži unutar transportera i da se odmara. Ako bi pas počeo da laje i skakuće po kavezu, takvo ponašanje obavezno ignorišemo, ne javljamo se psu ni jednom jedinom rečju jer u suprotnom„ojačavamo“ njegovo ponašanje. Sačekamo da se pas primiri i nakon nekog perioda od dva-triminuta prilazimo lagano, otvaramo transporter i nagrađujemo psa. Nagrađujemo njegovu mirnoću i takvo ponašanje podržavamo, dok ono prethodno, nepoželjno ponašanje ignorišemo i na taj način gušimo.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *