Evo zašto je pudla najidealniji ljubimac!

Malo je rasa pasa koje toliko variraju u veličini kao pudla.Sve veličine dele isti izgled i boje dlake, ali svaki tip ima neke varijacije u potrebama i u karakteru.Mali psi čine idealne gradske pse, ali veće pudla zahtevaju više životnog prostora. Pudla je idealan kućni ljubimac.

Može se očekivati da pudle žive duže od ostalih rasa pasa. Srednja pudla živi i do 17godina, dok patuljasta i toj često dožive 14 ili 15godina. Često zadržavaju razigranost i fizičke sposobnosti i u poznijim godinama. Pudle su generalno izdržljive, veoma osećajne, i ako se o njima dobro stara, mogu voditi veoma dug život. U poređenju sa većinom drugih rasa, pudle imaju manje kožnih problema. Pošto se pudle ne linjaju, mogu biti odlični ljubimci za ljude sa određenim alergijama.

pudla-bela

Toj i patuljaste pudle čine idealne gradske ljubimce, i lako ih je transportovati za vreme vikenda ili praznika.Standardne pudle zahtevaju više prostora u vašem vozilu tokom putovanja. Takođe, uzmite u obzir i razlike u troškovima izdržavanja i ishrane koje zavise od veličine vašeg psa.
Iako srednja pudla izgleda masivnije, ne laje toliko često. Patuljaste i toj pudle, sa druge strane, spremno upozoravaju svoje vlasnike na najmanja dogođanja izvan kuće i vrlo su dobri psi čuvari. Kontrolišite lajanje svoje pudle dok je još štene.

Dlaka pudle je jedna od njenih najatraktivnijih osobina, ali zahteva redovnu negu. Šišanje smanjuje vreme koje je vlasniku potrebno za održavanje i češljanje, kako bi se sprečilo mršenje dlake. Održavanje dlaka zahteva ili vaše vreme ili da platite profesionalnog frizera.

Pudle vole pljuskanje po vodi; u početku su gajene kao sportski psi, i korišćene za donošenje pernate divljači, često iz reka i potoka. Srednje pudle su uglavnom odlični plivači, zaštićene su u hladnoj vodi svojom oblinom, gustom dlakom. Ako izvedete svoju pudlu u šetnju u prirodi, ili u blizini vode, budite spremni na čišćenje blatnjave, mokre dlake!

Sve pudle, bez obzira na veličinu, vole da budu članovi porodice. Pudla je rasa kojoj je potrebna dnevna, kako fizička tako i psihička stimulacija. Pudla svih veličina je divno imati u domaćinstvu, njihov živahan temperament čini ih posebno popularnim kod dece. Nije slučajnost što je pudla nekada bila cirkuski pas – njena sposobnost da stoji na zadnjim nogama i vladanje mnogim trikovima čini je ljubimcem vrednim pažnje.

Profil ponašanja
Ličnost svakog psa je oblikovana njegovim iskustvom, dok je još u leglu, i kasnije, sa vama. Nasleđe je takođe važna i selekcija je dala svakoj veličini pudle poseban profil ponašanja. U globalu,sposobnost rase da komunicira sa čovekom i druželjubivost čine je omiljenom u svetu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *