Evo zašto je pudla idealan kućni pas

Najkraći opis pudle jeste da je inteligentan, privržen i miroljubiv pas. Zahteva specifičnu negu dlake, ali zato uzvraća beskrajnom ljubavi, više nego što čovek može pružiti njoj.

Ipak, najbitnije je znati da je pudla isključivo kućni pas. Ne može da se drži u dvorištu i na lancu. Pudla nema karakterističan miris psa. Interesantno je da postoje četiri veličine pudli – kraljevska, srednja, patuljasta i toy, a sve je to ista rasa. Priznato je šest boja dlake: crna, bela, braon, apriko, siva i crvena.

Pudla je vrlo inteligentan pas koji lako uči, bez posebne obuke. Međutim, hoće da prevari, iskoristi svaku slabost vlasnika i uradi ono što zna da ne treba. Vlasnik to ne sme dozvoliti. Pudle vole i da kradu!

ToyPoodle_106527960

Ukoliko ostavite nešto na stolu, pas je miran, leži, ali čim se okrenete on će vam to dohvatiti! Vlasnicima je to simpatično, pa tolerišu, ali na kraju ispadne ono što ne valja.

Vlasnik mora biti čvrst u odlukama. Grubosti su apsolutno isključene. Pudle su poslušni psi i lako pamte reči, shvataju šta se želi od njih. Samo vlasnik mora biti izričit. To je jedini uslov da vrlo lako naučite pudlu da sluša i bude dobra.

Nije ujedljiv pas, niti plašljiv. Dobar prema strancima, deci, slobodan, dobrog temperamenta. Ipak, sve zavisi od vlasnika, da li dozvoljava kontakte sa decom, drugim psima.

Kakva im je ishrana?

Kada je reč o puslama, dozvoljeno je sve što je za pse, ukoliko kuvate. Ne preporučuje se svinjsko meso, jer su sklone gojenju i masnim tkivima. Naravno preporučuju se i granule. Postoji i hrana specijalno izrađena za pudle, i tu nema greške. Najbolje je izbalansirana. Događa se da se psi razmaze, pa ne prihvataju granule. Ali, i tu stupa na scenu odlučnost vlasnika.

Flamekiss

 

Kakva je procedura parenja i ukrštanja, imajući u vidu različite boje i veličine?

U principu, veličina ne bi trebalo da se meša. Može da se upari toy sa patuljastom, patuljasta sa srednjom, ali tada odgajivač mora veoma dobro da poznaje kompletnu krv svog psa. Ako imam toy pudlu, koja iza sebe ima patuljaste pretke, mogu je upariti sa patuljastom, ali ako imam toy jedinku koja je kompletno toy, ne sparujem je sa drugom veličinom. Što se boja tiče, crna i bela mogu da se pare, ali se u toj kombinaciji dobijaju samo crni štenci. Kasnije se od tih crnih štenaca dobijaju beli.

Crne i braon mogu apsolutno da se sparuju, i dobijaju se štenci i jedne i druge boje. Aprikot, crvene i sive pudle ne bi trebalo da se mešaju, zato što se dobija nepravilna boja.

Poodle-Miniature-3


Šta obuhvata nega dlake i kako se navikavaju na doterivanje?

Pudla se četka jednom u tri dana, a kupanje se preporučuje jednom nedeljno. Koža i dlaka pudle se razlikuje od bilo koje druge rase pasa, nema mirisa i najzdravije su kad su čiste. Postoje posebni šamponi za pudle ili za dugodlake pse. Po standardu postoji pet izložbenih frizura za pudle. Štenci prvo išanje imaju sa šest nedelja starosti. U tom periodu su još nesvesni dovoljno, te su vrlo mirni na stolu. Dobro prihvataju i kupanje. Ponovno šišanje je za dve nedelje. Tada im je već sve poznato i ne prave problem. Savetuje se vlasnicima da svake nedelje okupaju psa, a da ga odovode jednom mesečno na šišanje, kako bi pudla imala osećaj za mašinicu i makazice. Bitno je da se krene od najranijih dana na navikavanje.

Štenici

Kod toy i patuljastih pudli u leglu može da bude od tri do pet, šest štenadi. Retko kad se dogodi veći broj. Kod srednjih bude i do devet, ali najčešće oko četiri, pet. Kod velike, kraljevske pudle, bude osam, devet mladih, čak i dvanaest.

I zato ako nemate psa, preporučujemo pudle, jer oni su zaista sjajni psi!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *