Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo zašto je Novi Sad pet friendly grad

German shephard dog laying

Novi Sad je jedan od retkih gradova koji je gostoprimljiv prema kućnim ljubimcima. Ukoliko ste se pitali zašto je Novi Sad pet friendly grad, mi ćemo vas podsetiti zbog čega naš grad treba da dobije baš tu titulu.

Ljubimci u Novom Sadu imaju tu privilegiju da prave društvo svom vlasniku dok on ispija prvu jutarnju kafu ili neko drugo piće. Pet friendly mesta u našem gradu su Casablanca, Kafeterija, Kombinat, Pelikan, Tolstoj bar, Kafe opera, Siti kafe, Radio kafe, Makiato, Pabić i drugi.

Ukoliko vaše kuce i mace svrate u naš grad, oni neće ostati ni žedni, ali ni gladni. Prva pekara za pse u Novom Sadu se zove Vaf, a nalazi se u Pašićevoj ulici. Novosađani svojim ljubimcima u ovoj pekari kupuju kvalitetne keksiće, bez veštačkih aroma i konzervansa, kao i gotova kuvana jela.

pekara-vaf-inside
privatna arhiva

Naši ljubimci se voze taxijem

Koji je to grad u kom se ljubimci voze taxijem i to besplatno? U Novom Sadu udruženje taksi Maxi Novosađani prevozi manje kućne ljubimce besplatno. Vaš ljubimac ima tu privilegiju čak i da se voza u našem gradu.

Naši ljubimci se druže sa studentima

Ko bi se drugi družio sa studentima nego psi lutalice kojima je Kampus postao dom. Oni imaju svoja imena kao što su Tigar, Deda, Žućka, Buca i Dragan i drugi. Studenti ne mogu bez njih, sa njima idu na ispite, sa predavanja, čekaju overe semestra i prijave ispita. Još jedan dokaz da je naš Novi Sad pet friendly grad je udruženje “Čuvari kampusa“  koje su osnovali novosadski studenti, sa Prirodno-matematičkog i Filozofskog fakulteta, ali i zaposleni u ovim ustanovama. Ovo udruženje postoji kako bi se brinulo o životinjama, naročito onim koji su u Kampusu.

psi-kej-vrucine
privatna arhiva

Naši ljubimci su nam verni do groba

Priča o vernom psu iz Novog Sada je slomila mnoga srca. Kada je vodič pasa u Policijskoj upravi Novi Sad Laslo Modri preminuo na dan njegove sahrane iznenada je uginuo i njegov službeni pas Maks. Oni su bili „službeni“ partneri, a pre svega jedno drugom verni i odani u mnogobrojnim uspešnim akcijama sprečavanja šverca narkotika širom Srbije. Ova priča, o kojoj su izveštavali mnogi mediji, je još jedan dokaz da je pas čovekov najbolji prijatelj koji mu ostaje odan bukvalno do groba.

psi-spens
privatna arhiva

Naši ljubimci počivaju u miru

Novi Sad će najverovatnije biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti uređeno, legalno groblje za kućne ljubimce kako piše novosadski portal 021.rs. Planira se da ova ideja bude realizovana 2019. ili 2020. godine.

Novosađani znaju kako da pruže miran i ugodan život ljubimcima, ali će se truditi i da oni budu dostojanstveno sahranjeni i poštovani i nakon njihovog odlaska. Zato je naš Novi Sad pet friendly grad.

Izvor: Luftika