Evo zašto je jahanje dobro za vašu decu

Jahanje može da bude turistička atrakcija od nekoliko minuta, rekreativna zabava vikendom, psihoterapija za sve uzraste, ali i ozbiljan trenažni proces, pa i životno opredeljenje.

Mališanima se u kratkim “jahaćim” turističkim turama: uz-niz proplanak, krug-dva i slično, obično nude mali konji, poniji. Taj prvi susret, možda i iz puke radoznalosti, ponekad je početak velike ljubavi.

Jahanje dovodi do mnogih pozitivnih fizičkih promena u telu, posebno kod dece – jačanje svih mišića, bolja koordinacija pokreta, ravnoteža i orijentacija u prostoru, bolja pokretljivost celog tela i uspostavljanje sinhronizovanih pokreta.

[kola jahanja ya decu

Pored toga, utiče i na psihu – tako što deca uspostavljaju bolju komunikaciju, ‘oslobađaju se’, postaju humanija, svesnija da i druga bića imaju određene potrebe, stiču radne navike, razvijaju hrabrost, samostalnost…

Konjički sport u ljudima budi plemenitost, zadovoljstvo, mnogima vraća veru u život.

U raznim oblicima psihoterapije, lečenja depresije, simptoma usamljenosti i nervnih oboljenja – pre svega lakših oblika, pacijentima se savetuje da nabave kućnog ljubimca.

Međutim, isto tako uspešno može da bude ‘druženje’ sa konjem. Naime, ova divna životinja kod dece, posebno iz urbanih sredina, gde je otuđenost više nego izražena, pomaže da se razvije niz zapostavljenih osećanja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *