Evo zašto je aktivan pas uvek bolje rešenje…

Ukoliko se psu ne omogući dovoljno fizičke aktivnosti, umrtvljuju se njihovi instinkti, ali vlasnici i sebe lišavaju mnogi zadovoljstava poput šetnje uz pomoć koje kako kažu lekari dovodimo sebe u odličnu fizičku formu.

Naime, telo psa nije namenjeno isključivo za ležanje u stanu i gledanje maratona serija na televiziji. Psi su prirodni lovci, pastiri, goniči ili tragači. Fizička aktivnost potrebna im je gotovo kao kiseonik, piše portal Index.hr.

Vlasnik koji se odluči za aktivnijeg psa ima veliki broj prednosti. Ona koja je najočiglednija je dobro zdravlje vlasnika i samog psa. Redovne vežbe pomažu psima i njihovim vlasnicima da smanje i održe zdravu težinu. Kada trčite i igrate se sa psom svakoga dana, doprinećete njegovoj i svojoj spretnosti, zdravlju srca, probavnom sistemu, kostima i mišićima.

Kako biste oboje imali koristi, izaberite aktivnosti u kojima oboje možete da učestvujete. Niko neće profitirati od toga da psa stavite u veliko dvorište i očekujete da sam vežba, trči i igra se.

pas-trci

Prednosti aktivnosti

Osim očiglednih zdravstvenih prednosti, postoji još razloga da odložite daljinski upravljač i izađete sa lopticom ili frizbijem:

1. Aktivni psi ređe razvijaju probleme u ponašanju jer redovno troše energiju koja je obično uzrok takvih problema. To znači manje kopanja po dvorištu, žvakanja cipela, grebanja kauča, trčanja u krug pre spavanja i slično. Što se više aktivirate sa vašim psom, manje ćete se upuštati u destruktivne ispade.

2. Oboje ćete bolje spavati. I pas i vi ćete nakon napornog dana brže i čvršće spavati.

3. Vežbanje je odlično za mentalno stanje ljubimca, ali i čoveka. Ranija su istraživanja pokazala da je redovna aktivnost ključni činilac za smanjenje stresa kod vlasnika ljubimaca. Isto tako, pomaže stidljivim i povučenim psima da steknu samopouzdanje i reše se straha.

4. Aktivni psi pomoći će vam u društvenom životu. Kada se sa svojim ljubimce igrate u parku, velika je šansa da se upoznate sa drugim vlasnicima ljubimaca i razmenite neki savet, a možda i steknete novog prijatelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *