Evo zašto dlake u ušima kod pudle i još nekih rasa moraju da se čupkaju!

Pas trese glavom, neprestano se češe iza uha, vrpolji se, a nema upalu. Većina vlasnika ne zna šta ga je snašlo, ipak razlog i za to postoji. Razlog tome je što većina vlasnika pasa (čast izuzecima) nedovoljno vodi računa o čistoći ušiju svojih ljubimaca, a naročito pasa sa dugom i gustom dlakom poput kokera, pudli, maltezera… Neodržavane i zaprljane uši se često upale.

Na početku ušnog kanala rastu dlake koje, ako se redovno ne šišaju ili čupkaju, mogu zadržavati travke i prljavštinu. Ove prepreke se moraju ukloniti kako bi se omogućila cirkulacija vazduha kroz ušni kanal. Posebno je opasana travka poznata pod nazivom popino prase – klas divljeg ječma koja se zbog svoje građe lako probija kroz dlaku i ulazi u uvo. Stalnim, pasivnim kretanjem u jednom pravcu kroz ušni kanal može se probiti i u dublje delove ušnog kanala i izazvati bolnu upalu pa čak i oštetiti bubnu opnu. Preporučljivo je u početku čupkati dlaku prstima sa maksimalno skraćenim noktima, a kasnije ako steknete sigurnost sa posebnom pincetom ili drugim medicinskim alatom koji ima jako tup vrh.

Uvo je veoma osetljiv deo tela i svojom građom je savršeno stanište za bakterije i druge uzročnike koji izazivaju ozbiljnije probleme ukoliko zapustite higijenu ušiju. Ukoliko redovno ne čistite mrtvu dlaku na samom ulazu u uvo, može doći do zapetljanja dlake i ono će zatvoriti uvo poput čepa. Ovo će sprečiti provetravanje vazduhom i omogućiti razvoj upalnog procesa.

usi

Neodržavano i bolesno uvo lako ćemo prepoznati po intenzivnom i užeglom mirisu, po pojačanom lučenju ušnog loja koji se često osuši i u uvu mrvičasto drobi. Ponekad će ljubimac učestalo da trese glavom ili bolno reaguje na dodir spoljašnjeg uha. Kontrola i održavanje čistoće uva treba da vam postane rutina koju obavljate svake nedelje. Dlaku koja viri iz ušne šupljine treba čvrsto uhvatiti, pramenčić po pramenčić, i čupkati brzim i odlučnim pokretima u pravcu rasta dlake. Da bi olakšali čupkanje stavite na dlaku malo specijalnog pudera(može poslužiti i baby puder) koji će vam pomoći da lakše uhvatite prstima dlaku, a da čupkanje dlake manje boli ali je svakako pomalo neprijatno za nenaviknutog psa.

Greška je što vlasnici puste da se nakupi puno dlake u predelu spoljašnjeg uva. Bolje je češće odstranjvati po malo dlake nego da se zapusti kada postupak postaje neprijatniji za ljubimca. Osim redovnog čupkanja dlake važno je koristiti i neke od kozmetičkih preparata koji služe za održavanje ušne šupljine i zaštitu od bakterija i ostalih uzročnika bolesti. Ovi preparati su najčešće u obliku kapi ili ulja.

Posavetujte se sa svojim veterinarom o izboru preparata koji bi najbolje odgovarao vašem ljubimcu. Neki vlasnici za čišćenje koriste štapiće za uši što nije preporučljivo jer malo nepažnje može oštetiti bubnu opnu. Ako dlaku redovno čistite, kapi su najbolje rešenje jer su jednostavne za primenu i delotvorne jer održavaju ušni kanal čistim i zaštićenim od bakterija. Dovoljno je da dva puta nedeljno ukapate nekoliko kapi u uvo i dobro ga izmasirate.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *