Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo u kojim situacijama su psi agresivni

Verovani ili ne pojedini psi se rode sa većom sklonošću da budu agresivni, vremenom se odomaće i postaju pravi kućni ljubimci, ali problem se javlja samo u onim porodicama koje svesno ili nesvesno podstiču agresivnost kod psa.

Kao što smo već pisali, rana socijalizacija i upoznavanje psa sa porodicom, strancima, drugim životinjama i različitim situacijama i iskustvima, drastično smanjuje verovatnoću da će pas postati agresivan.

Uvek postoji očigledan razlog za agresiju, ali nekada je samo pas taj koji ga vidi. Zato treba da shvatite zašto je vaš pas agresivan. Jednom kada se razvije, agresivno ponašanje nikada ne prestaje samo od sebe.

Vlasnik je taj koji agresivno ponašanje mora da prepozna, smanji i, na kraju, ukloni. Nikada ne oklevajte da tražite stručnu pomoć.

Ovo su najčešće situacije kada pas postaje agresivan.

agresija

Dominantna agresija

Ova agresija je najčešći razlog zašto psi reže ili čak i ugrizu svoje vlasnike. Izbegavajte fizičko kažnjavanje jer će ono isprovocirati psa i samo pogoršati stvari. Koristite se položajem tela, tonom glasa i izrazom lica kako biste podsetili psa da ste vi vođa čopora. Povratite autoritet nad nasilnim psom tako što ćete ga staviti na povodac i na jedan minut udaljiti od porodice.

Ne inatite se, ali porazmislite o svom odnosu sa psom kako bi otkrili zašto je pas mislio da može da vas izazove. Zapamtite, vi ste vođa, vi jedete prvi i izlazite kroz vrata prvi. Uvek se tako ponašajte kako bi vaš pas shvatio poruku.

Dominantna agresija između dva psa javiće se kada su dva psa ravnopravna, istih godina, veličine i pola. Vaš pokušaj da utešite gubitnika samo pogoršava stvar. Pas koji je viši po položaju uvek jede prvi, mazite ga prvog i izlazi napolje prvi. Ako je agresija potčinjenog psa ozbiljna, potražite pomoć veterinara.

Ponekada je rešenje kastracija, jer se u tom slučaju smanjuje pozicija psa. Iako se može činiti kako je bezosećajno kastrirati psa, to je nekada jedini način za prestanak agresivnog ponašanja.

Agresija povezana sa polnim nagonom

Agresivnost povezana sa polnim nagonom može se javiti kod oba pola. Kod ženki je to dva puta godišnje kada joj se povećava nivo hormona. Sve ženke koje su ovulirale, prolaze kroz dvomesečnu hormonalnu trudnoću i mogu da postanu agresivne oko nekih predmeta kao što su cipele, mekane igračke ili čarape. Ovo je oblik majčinske agresije.

Puno je češća međusobna agresija dva mužjaka, koja se može pojaviti tokom cele godine. Ovako ponašanje puno se češće javlja kod pasa kojima se dopuštala grublja igra dok su bili štenci. Ne dozvolite da vaš pas u igri ugrize drugog psa, stavlja šape ili usta na leđa, ili bilo koji deo tela drugog psa. Stariji porodični pas dozvoliće štencu ovakvo ponašanje, a ako vi ne reagujete na vreme, štene će ga, kada poraste, početi upražnjavati i na nepoznatim psima.

Agresija povezana sa strahom

Ovo je najčešći razlog zašto psi grizu strance i javlja se kod pasa koji kao mali nisu pravilno socijalizovani ili nisu bili u kontaktu sa velikim brojem različitih ljudi.

Teritorijalna agresija

Vaš pas je najsigurniji kada je na svojoj teritoriji, u vašoj kući, dvorištu ili autu, i može pokazivati znake teritorijalne agresije ako misli da je stranac potencijalna pretnja. Sprečite takvo stanje upoznavajući psa sa strancima i posetiocima.

Nema ništa loše u tome da vas pas upozori kada je neko ušao u vašu kuću, ali treba paziti da to ne pređe u agresiju.

 

Agresija povezana sa bolešću

Ako je pas bolestan, agresivnost je normalna pojava. Prva reakcija psa na bol je ugriz, zato budite oprezni kada dirate povređenog psa.

Naučena agresija

Neki ljudi vole da uče pse da budu agresivni. Ovog oblika agresije je jako teško rešiti se.